01. avg 2017.

„Drugarska molba iz kabineta premijera je pritisak na novinare“

Komentarišući izjavu šefice Vučićevog PR tima Suzane Vasiljević da je 2014. „drugarski molila“ direktora programa N1 Jugoslava Ćosića da ne objavljuju snimak prebijanja Andreja Vučića, predstavnici pojedinih novinarskih udruženja se slažu da su takve „molbe“ zapravo pritisak.

Slaviša Lekić i Nedim Sejdinović, foto: Medija centar Beograd

Suzana Vasiljević je Cenzolovci rekla da su istinite tvrdnje Jugoslava Ćosića na Tviteru da ga je zvala i tražila da N1 ne objavi snimak incidenta, ali to je, prema njenim rečima, bila „drugarska molba“.

Mogla bi, kako kaže, da razume da se to shvata kao pritisak da se na snimku vidi da Andrej Vučić tuče policajce, „ali pošto oni tuku njega nema ni govora o bilo kakvom pritisku“, već je namera bila, kaže, da pripreme porodicu Andreja Vučića na dramatičan prilog koji je zabeležila kamera N1.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić, međutim, smatra da taj argument ne stoji jer je „prvo Andrej tukao policajce, pa su onda oni tukli njega“ i da je obrazloženje Suzane Vasiljević zapravo opravdanje.

„Čim zovete iz nečijeg kabineta, koliko god poznavali osobu sa druge strane žice, to se može shvatiti kao pritisak“, kaže Lekić.

On dodaje da su takvi pritisci u Srbiji potpuno prirodni, i da njih „nije izmislio Vučić, već su to radili i pre njega, a to je radio i on sam pre nego što je postao najmoćniji čovek u zemlji“.

„To vrlo dobro znamo iz priča Olje Bećković pa nadalje, evo do Jugoslava Ćosića. Da ne grešim dušu, ne mislim da on i danas zove urednike, ali urednici podrazumevaju šta će se njemu dopasti ili ne. Da li je to pritisak, ili anticipiranje Vučićeve želje, u to ne bih ulazio. Uostalom, on nema više koga da zove. Ne može da zove Insajder, BIRN, KRIK, CINS, Cenzolovku, Južne vesti, Danas, Vreme, NIN, N1, sve ostalo je pokrio“, kaže Lekić.

Sličnog stava je i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović koji obrazloženje Suzane Vasiljević smatra „patetičnim“.

„To je apsolutno politički pritisak, na šta to liči? Kad neko poziva sa pozicije moći to nikako drugačije se ne može nazvati nego neka vrsta političkog pritiska. A to patetično obrazloženje je potpuno neprimereno“, navodi Sejdinović.

Vladimir Radomirović, foto: Medija centar Beograd

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović je rekao da ne želi da komentariše ovaj slučaj, jer nema dovoljno podataka da bi znao šta se tu desilo, „i zašto to tek ovih dana saznajemo od Jugoslava Ćosića“.

Ipak, na pitanje kakav je njegov načelni stav o „drugarskim molbama“ iz kabineta političkih i državnih centara moći, on kaže da je na novinarima da odbijaju svaku vrstu pritisaka.

„Načelno govoreći, uvek će političari zvati novinare, a na novinarima je da odbiju svaku vrstu pritisaka, molbi i slično, i da svoj posao rade u interesu javnosti, a ne nekih grupacija i ljudi“, kaže Radomirović.

Inače, po Zakonu o javnom informisanju, „javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri“.

„Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija“, navodi se u Zakonu o informisanju i medijima.

1 komentar za: “„Drugarska molba iz kabineta premijera je pritisak na novinare“

  1. svetlanast

    Da li nas je novinar Jugoslav Cosic nekada slagao? Naravno da nije.Da li nas AV laze od kad je usao u politiku.Naravno da laze, kako je za njega Seselj rekao: Veliki manipulator. Kurir je stampao SPECIJALNO IZDANJE sa lazima AV.Zasto se PR tim AV time ne pozabavi? Zato sto su sve te pobrojane lazi AV-a -ISTINA.Vladimir Radomirovic je karikatura svoje prethodnice Ljilje Smajilovic.Stalno mu nedostaju „podaci“ da bi o necmu „imao misljenje“…

    29. јул 2017. at 10:57

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend