18. maj 2018.

Međusobne optužbe NUNS-a i UNS-a za saradnju sa vlastima

U situaciji kada je novinarska profesija u Srbiji na najnižim granama, što svedoči ne samo struka već i brojne relevantne međunarodne organizacije, reprezentativna medijska udruženja ne uspevaju da nađu zajednički jezik i postignu minimum konsenzusa oko ključnih pitanja, već međusobno „ratuju“ saopštenjima optužujući jedni druge za opstrukciju i saradnju sa aktuelnim vlastima.

Tako je Udruženje novinara Srbije (UNS) optužilo rukovodstva NUNS-a, NDNV-a i Asocijacije medija za „nečasno ponašanje i manipulacije“ u pregovorima oko učešća udruženja u komisijama za sufinansiranje medijskih projekata.

„Stalno premišljanje, ispostavljanje novih uslova i odustajanje od postignutih dogovora, te tajni pregovori i dogovori sa vlastima iza leđa kolegama iz najvećeg udruženja, mesecima unazad uporno i istrajno sabotiraju bilo kakav zajednički nastup svih novinarskih udruženja prema vlastima“, saopštio je UNS, optužujući ostala novinarska udruženja da „tajni sastanci sa vlastodršcima“ za rezultat imaju pogoršanje stanja novinarske profesije i urušavanje pregovaračkih pozicija novinara u razgovorima sa vlastima.

Sa druge strane, predstavnici novinarskih udruženja koje je UNS prozvao, upravo ovo udruženje optužuju za šurovanje sa aktuelnom vlašću.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić kaže za Danas da i dalje naivno veruje da UNS nije paradržavno udruženje kom je osnovni cilj da unese dodatni razdor među već „pocepane“ novinare.

– Verujem da ćemo zajedno da dignemo glas protiv namere Ministarstva kulture i informisanja da komisije za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog interesa baci u zagrljaj „medijskim stručnjacima“ u čiju se stručnost i kredibilnost ne bez razloga sumnja. UNS smo pozvali mi, a ne UNS nas. Već posle dve zajedničke akcije, UNS se, po ko zna koji put, odlučio na solo „dribling“. Da bi zatim sve ostale, predstavnike pet udruženja i asocijacija, optužio za tajno sastajanje sa državnim sekretarom Gajovićem, u zgradi Ministarstva kulture i informisanja. Ne bi li samo nekoliko dana kasnije, dva čelnika UNS-a, od tog istog Gajovića, „istrgovali“ pet mesta u komisijama za svoje kandidate. Sve da bi, onda, predsednik tog istog UNS-a, seo sa predstavnicima NUNS-a i Asocijacije medija, da naprave „strategiju“ kako da UNS dobije onoliko mesta koliko već ima. I sad oni nas optužuju za „izdaju“ – navodi Lekić.

Međutim, predsednik UNS-a Vladimir Radomirović izneo je za naš list saznanja o susretima drugih novinarskih udruženjima sa predstavnicima vlasti.

– Mi smo prvo od premijerke Brnabić pre nekoliko nedelja na konferenciji za novinare saznali da su predstavnici ovih nekoliko udruženja pregovarali o povratku u radnu grupu za izradu medijske strategije, a o tome nisu obavestili UNS. Potom smo saznali da su pre 10 dana imali sastanak sa državnim sekretarom Gajovićem o povratku u konkursne komisije. Ni o tome nas nisu obavestili – ističe Radomirović. On dodaje da to govori da su udruženja želela da neki sastanci ostanu tajni.

– UNS neće praviti nikakve tajne sastanke sa vlastima. Žao nam je što su ova udruženja odbila dogovor sa ministrom kulture da tročlana komisija, u kojoj bi bili predstavnici UNS-a, NUNS-a i Asocijacije medija, pregleda sve završene konkurse ministarstva kulture i rad komisija, te da ukoliko utvrdimo da je bilo nepravilnosti, o tome obavestimo ministra – naglašava Radomirović. On kaže da ne zna zbog čega su udruženja odbila saradnju iako je prethodno postignut dogovor sa ministrom, ali ipak ne isključuje mogućnost buduće saradnje ističući da šansa za konsenzus oko ključnih interesa za novinare uvek postoji.

Sejdinović: Problem s UNS-om od 2012.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kaže za Danas da je problem u komunikaciji sa UNS-om nastao 2012. godine, kada su, kako kaže, političke strukture za koje je ova organizacija vezana došle na vlast. „U prethodnom periodu UNS je imao kritički odnos prema vlasti, pa smo mnogo lakše sa njima postizali neku vrstu dogovora i kompromisa. Nažalost, ispostavilo se da njihov stav nije bio principijelan nego politikantski i kalkulantski“, ističe Sejdinović. On kaže da je UNS u proteklom periodu prekršio čitav niz dogovora koji su postignuti između novinarskih i medijskih udruženja, „i ne mogu da se otmem utisku da imaju izvesnu agendu“.

– Sa jedne strane, pokušavaju da se pred međunarodnom zajednicom predstave kao organizacija koja drži do medijskih sloboda i prava novinara, a sa druge – kad god imaju priliku – u praksi rade protiv formiranja snažnog bloka novinarskih i medijskih udruženja protiv dramatičnog ukidanja medijskih sloboda, medijskog pluralizma i prava novinara. Zapravo, vrlo svesno onemogućavaju priliku za zajednički rad – navodi Sejdinović. Prema njegovom mišljenju, UNS sve više postaje deo onog dela medijske scene koju čine fantomske organizacije koje su produžena ruka vlasti, osnovane da bi obavljale prljave poslove za vlast i navodi da je žalosno da je UNS danas spao da mu saopštenja liče „kao da ih je pisao D. J. Vučićević ili Željko Mitrović“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend