24. okt 2018.

UNS: NUNS, NDNV, ANEM i LP da ne dovode javnost u zabludu

Udruženje novinara Srbije (UNS) obaveštava kolege i javnost da su u poslednjih deset dana NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, objavili čak četiri saopštenja kao „Koalicija novinarskih i medijskih udruženja“, kojoj inače pripada i UNS, čime ne samo da su prekršili pravilo usaglašavanja stavova sa najstarijom i najvećom novinarskom organizacijom u Srbiji, već su i obmanuli javnost.

Ovo nije prvi put da se ove članice Koalicije u javnosti lažno predstavljaju pod nazivom „Koalicija novinarskih i medijskih udruženja“ i da umesto UNS-a, najčešće kada reaguju više kao grupa građanskih aktivista nego profesionalna novinarska i medijska udruženja, kao deo Koalicije navode Asocijaciju onlajn medija (AOM).

UNS se ne protivi zajedničkom delovanju potpisnika saopštenja, ali traži da ova grupa ne zloupotrebljava naziv koji građane može da dovede u zabludu.

Ta loša praksa nije korektna ni prema UNS-u, koji se 2010. godine udružio sa kolegama u neformalnu Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja da bi se zajednički borili za profesionalne ciljeve i standarde na osnovu minimuma usaglašenih stavova.

UNS, kao najveće i najbrojnije novinarsko udruženje u Srbiji, i ranije je upoznao ostale članice Koalicije novinarskih i medijskih udruženja da se protivi uvođenju novih organizacija u Koaliciju bez jasnih kriterijuma.

UNS smatra da NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres nanose štetu novinarskoj profesiji i interesima novinara i medijskih radnika u Srbiji time što, od slučaja do slučaja, najčešće za politički usmerenu borbu, kao članice Koalicije predstavljaju i druge organizacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend