22. okt 2018.

Medijska i novinarska udruženja uputila vremenski oročene zahteve Koordinacionoj grupi

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) uputila je danas Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima vremenski oročene zahteve za poboljšanje medijske scene.

Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja, okupljena u Tim za dijalog, 16. avgusta Koordinacionoj grupi uputila 13 zahteva, a da su, prema dogovoru sa prethodnog sastanka, te zahteve sada dodatno specifikovala i vremenski oročila.

Udruženja su istakla da će, na osnovu toga da li će i u kojoj meri zahtevi biti ispunjeni, odlučiti da li uopšte ima smisla nastaviti nastaviti dijalog sa vlastima i učestvovati u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije.

U dopisu su udruženja tražila i da se čim pre održi novi sastanak Tima za dijalog i Koordinacione grupe, jer vesti koje pristižu sa medijske scene nikako nisu dobre i zahtevaju veći angažman ove pregovaračke platforme.

Na sledeći sastanak bi, prema prethodnom dogovoru, trebalo da budu pozvani i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija, kao i predstavnici Komisije za kontrolu državne pomoći i Saveta za borbu protiv korupcije.

Novinarska i medijska udruženja su zahtevala da sastanku prisustvuje i predstavnik Južnih vesti, koji će prisutne upoznati sa činjenicama u vezi sa poreskom kontrolom ovog medija, koja je sa pravom izazvala buru u javnosti i tumačena kao pritisak na medijske slobode.

Udruženja su u dopisu upozorila Koordinacionu grupu da se na medijskoj sceni situacija iz dana u dan pogoršava, a posebno je apostrofirala napade predstavnika vlasti na medije.

U tom smislu, prvi zahtev udruženja je da predstavnici vlast prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu medije, ugrožavajući njihovu bezbednost. Rok za ispunjenje ovog zahteva je ODMAH.

U ostalim zahtevima, čija realizacija je vremenski oročena do kraja godine, udruženja su zahtevala da Koordinaciono telo pismeno odgovori na prethodnih 13 zahteva, kao i da se usvoje, u skladu sa njihovim preporukama, novi pravilnik o sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja, uputstvo za bliže definisanje novčanih davanja koja javni sektor dodeljuje medijima, kao i uputstvo o tome koji podaci moraju da budu javno dostupni u Registru medija.

Pored toga, traženo je da se lokalne samouprave posebnim dopisom podsete na obavezu dostavljanja podataka Registratoru, kao i da se razreši ko je nadležan za sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima na lokalnom nivou.

Udruženja su tražila i da nadležni organ uputi dopis – koji će biti urađen u saradnji sa novinarskim i medijskim udruženjima – lokalnim samouparavama u kojem će ih pozvati na poštovanje zakonskih odredaba i napuštanje dosadašnje katastrofalne prakse konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja.

Na kraju, udruženja su zahtevala su da državni organi postupe po rešenjima Poverenika za informacije od javnog značaja i novinarima dostave podatke koje su zahtevali po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.


Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 22. oktobar 2018.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Poslovno udruženje Lokal pres
Asocijacija onlajn medija

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend