23. nov 2017.

Udruženja traže hitan sastanak sa republičkim javnim tužiocem

Novinarska i medijska udruženja uključena u rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, zahtevaju da se hitno, najduže u roku od deset dana, održi sednica tog tela kojoj će prisustvovati i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, a na kojoj će se pojasniti razlozi zbog kojih su odbačene krivične prijave novinara koji su napadnuti tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, odnosno saopštiti da li će i koje poteze Republičko javno tužilaštvo preduzeti na anuliranju posledica sramne odluke Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.  

Udruženja su saopštila da će na sastanku tražiti objašnjenja i u vezi sa neprihvatljivim obrazloženjem odbacivanja prijava kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda među pristalicama SNS, prisutnim na skupu podrške.

O daljem statusu asocijacija i udruženja u Stalnoj radnoj grupi udruženja će odlučivati nakon što dobiju odgovore na pomenuta pitanja. Takođe se navodi da do sastanka ne vide razlog za ponovo sastajanje Radne grupe čiji su članovi.

Novinarska udruženja i asocijacije smatraju da je reč o dramatično ozbiljnim problemima koji snažno opterećuju rad novinara u Srbiji i da je potrebno razjasniti sve dileme koje u vezi sa ovim slučajem postoje.

U međuvremenu, novinarska i medijska udruženja će u dogovoru sa oštećenim novinarima preduzeti sve pravne poteze kako bi se zaštitila njihova prava, ali i elementarna pravda.

„Uvereni smo  da je nakon pomenute odluke Tužilaštva bezbednosna situacija gora nego kada smo ušli u Stalnu radnu grupu“, navodi se u saopštenju.

Ključni slučajevi iz prošlosti, poput ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića i postavljanja bombe pod prozor Dejana Anastasijevića, prebijanja Davora Pašalića i Ivana Ninića, i dalje su nerasvetljeni. Isto važi i za slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara koji su se dogodili od trenutka formiranja Grupe, kao što su snimanje novinara Južnih vesti Predraga Blagojevića, upad u stan Dragane Pećo i brojne pretnje smrću drugim novinarima.

Novinarska i medijska udruženja ostaju snažno posvećena traganju za institucionalnim rešenjem problema bezbednosti novinara. Istovremeno, očekuju da policija i tužilaštvo nastave da izvršavaju obaveze preuzete Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i da intenziviraju rad u toj oblasti, shodno činjenici da njihove dosadašnje aktivnosti nisu dale očekivane rezultate.

Saopštenje potpisuju  Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend