05. jul 2019.

Asocijacija novinara Kosova i UNS osudili pretnje novinarki N1

Asocijacija novinara Kosova (ANK) osudila je pretnje koje su preko društvenih mreža na srpskom jeziku upućene novinarki televizije N1 sa Kosova Zani Cimili. Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno utvrdi i pokrene postupak protiv odgovornih za pretnje.

Osoba koja je pretila novinarki Zani Cimili napisala je u komentaru da joj je „životna želja da ubije Albanca, čak i albansko dete“, kao i „da se nada da će izbiti novi rat na Kosovu u kojem će Albanci moći da osete srpski gnev“.

ANK poziva na distanciranje od takvog govora i „opasnog odnosa prema novinarima“.

„Sve pretnje prema njima, posebno pozivi za nasilje nad ženama novinarkama su neprihvatljive. ANK očekuje od nadležnih institucija da u najkraćem roku otkriju ko stoji iza ovih pretnji“, navodi se u saopštenju ANK i dodaje da „nedovoljna i zakasnela reakcija“ utiče da takvi slučajevi „uzimaju maha“.

UNS: Tužilaštvo da hitno utvrdi ko stoji iza pretnji

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno utvrdi i pokrene postupak protiv odgovornih za pretnje reporterki televizije N1 iz Prištine Zani Cimili.

UNS je istakao da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali da je neprihvatljivo da se nezadovoljstvo iskazuje pretnjama, napadima i uvredama.

Udruženje je podsetilo da je, prema odredbama Krivičnog zakonika, za pretnje osobama koje obavljaju posao od javnog značaja, predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend