30. maj 2022.

Adria media grupa: Tražimo osudu i pronalaženje onih koji prete medijima podmetanjem eksploziva

Sinoć se na meti lažne dojave o bombi našla poslovna zgrada medijske kompanije Adria Media Group u kojoj se nalaze redakcije nekih od najznačajnih domaćih medija. Ovo je prvi slučaj napada na medije, zbog čega zahtevamo od svih relevantnih institucija i organizacija da ovaj čin javno osude i preduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se zaustavilo širenje ove opasne prakse.

U nedelju, 29. maja, na mejl adresu portala Kosovo-online, stigao je mejl na ukrajinskom jeziku sledeće sadržine: „U vašim prostorijama postavljena je eksplozivna naprava koja će eksplodirati tačno u 22:15. časova. Slava Ukrajini“.

S obzirom da je sedište ovog portala u poslovnoj zgradi Adria Media Group, gde se nalaze redakcije Kurira, Kurir televizije, Monda, Espresa, National Geographic, Elle, Lepa i srećna, Sensa, Wanted i drugih, evakuisani su svi zaposleni koji su bili u smeni. Policija je ekspresno reagovala i kontradiverzione jedinice MUP-a su uz pomoć pasa pretražile objekat, nakon čega je konstatovano da je reč o lažnoj dojavi.

Iako su u poslednje vreme u našoj zemlji lažne dojave o bombi postale učestale, ovo je prvi slučaj napada na medije. Pored brojnih pitanja koja je otvorio ovaj događaj, posebno zabrinjava činjenica da je targetirana medijska kuća koja objektivno i neutralno izveštava u vezi sa ratom u Ukrajini, zbog čega je u nekoliko navrata dobila i pohvale. Zahtevamo da svi relevantni subjekti ovaj čin javno osude i spreče širenje opasne prakse.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend