31. maj 2023.

AGK sa 15 saopštenja u dva dana izveštava o napadima na novinarske ekipe na Severu

Udruženje novinara Kosova (AGK) već drugi dan jedna je od najaktivnijih organizacija, izveštavajući o napadima na medijske ekipe koje izveštavaju o krizi na Severu. Prema njihovim izveštajima, radi se o ukupno 15 napada juče i danas. U pitanju su timovi koji izveštavaju, ili na albanskom, ili se radi o albanskim novinarima.

Danas su poslali osam saopštenja za napade na osam novinarskih ekipa koje izveštavaju na albanskom jeziku, juče za sedam. U pitanju su napadi na novinarske automobile, opremu, kao i fizički nasrtaji. Za nekoliko medija, u pitanju su ponovljeni napadi u dva dana.

AGK je danas oštro osudilo napade na RTV Dugađini (Dukagjini), Kohu, Teve1, A2 CNN, Panoramu, Kanala 10, RTV 21 i Periskopi u Leposaviću, Zvečanu i Severnom delu Mitrovice. Oni su su potom pozvali mirovne trupe da obezbede bezbedno okruženje za izveštavanje, kao i novinare da budu „posebno oprezni“, jer kako navode, „bezbednost im nije ni u jednom trenutku zagarantovana“.

Tvrde da se danas ispred opštine u Leposaviću, u direktnom prenosu medija, videlo nekoliko žena, koje pokušavaju da spreče novinare RTV Dukađinija (Dukagjini), Kohe, i drugih medija, da, kako kažu, direktno izveštavaju iz ove opštine.

Iz AGK-a navode da su odmah kontaktirali Kosovsku policiju, „kako bi obezbedili bezbedno izveštavanje naših kolega“.

Kako dalje navode, takođe u opštini Leposavić, novinare iz Teve 1 napala su, tvrde, „maskirana lica“.

„Kolege iz Teve 1 obavestile su AGK, da su ‘neki ljudi’ razbili njihove kamere sa izgovorom da ne bi trebalo da ih snimaju, jer nose maske“.

Iz ovog Udruženja preciziraju da je „ovakvo ponašanje maskiranih demonstranata potpuno neprihvatljivo“.

Timovi A2 CNN i Panorama iz Albanije, takođe su, kako kažu, napadnuti u Leposaviću.

„Vandalizovani su automobili albanskih medija A2 CNN i Panorame“, te tvrde da su oba tima trenutku napada, bila u službenim vozilima.

„Napad je izveden ciglama i kamenjem, ali, na sreću, niko nije povređen“, tvrde iz AGK.

Iz Udruženja ujedno poručuju da, prema rečima ovih novinara, pripadnici KFOR-a nisu reagovali, iako su bili na licu mesta, već su, tvrde, „otišli odatle, ne preduzimajući mere koje bi pružile zaštitu već napadnutim ekipama“.

„Bili smo u autu kada su nas napali kamenicama. Iza nas je bilo još jedno vozilo albanske televizije. Automobile smo parkirali daleko od opštine Leposavić, ali su nas i ovde napali“, kazao je Džul Kasapi, novinar A2 CNN, te ujedno tvrdi da „kada su videli maskirane ljude, snage KFOR-a su otišle“.

AGK takođe tvrdi i da je automobili Kanala 10 i ATV tima „vandalizovani u Zvečanu“.

„Na fotografijama koje su poslate našem Udruženju, vidi se da su automobilu ATV tima „izduvane gume“, u nameri, kako kažu, da bi se „sprečilo izveštavanje“.

Oni ponavljaju da su kosovski novinari u „uznemirujućoj situaciji“, te da su „na meti srpskih demonstranata“.

U međuvremenu, ekipa RTV21, objavila je na svom portalu da su na severnom delu Mitrovice, kako navode, „novinarku Ljirije Dibrani i snimatelja Berata Bahtirija, fizički napali dok su izveštavali na Trgu Car Lazar“, te tvrde da im je tom prilikom oteta i oprema, a slučaj su, kažu, prijavili policiji.

AGK ujedno poziva novinare da „poštuju uputstva koja su dali zvaničnici Kosovske policije koji su tamo prisutni“, kao i da budu posebno oprezni prilikom izveštavanja.

 

Oglasila se i regionalna mreža Safe Journalists, koja je ukazala na to da se ometa mogućnost novinarima da obavljaju svoj posao bez prepreka.

Na osnovu jučerašnjeg saopštenja AGK-a, registrovali su sedam napada na albanske redakcije i poimenice, kao i AGK, izneli koje su to novinarske ekipe.

Međutim, ova mreža je detektovala i navode srpskih novinara sa Kosova, koji su se danima unazad žalili na diskriminaciju od strane kosovskih zvaničnika.

Kao poslednji primer naveli su pritužbe portala Kosovo online, čiji su novinari tvrdili da im je zabranjen ulaz u zvečansku zgradu juče, uz obrazloženje da se radi o „novinarki srpske nacionalnosti“.

Ova mreža je ujedno navela da će ostale relevantne adrese upoznati sa napadima na novinare.

Ovo je samo nastavak reakcija od strane Udruženja novinara Kosova (AGK) nakon događaja koji su su se juče odigrali ispred Opština u Zvečanu i Leposaviću, kada su automobile novinarskih ekipa prištinskog Kallxo-a i RTV Dukađini (Dukagjini), oštetile nepoznate osobe tokom jučerašnjeg protesta u Leposaviću na kojima su, kako tvrdi Kallxo, ispisani simboli sa četiri ocila.

Oni su takođe juče izvestili je o šaranju automobila novinarske ekipe Top Channel-a, kao i napad na novinare Periskopa u Zvečanu.

Iz Udruženja su takođe osudili incident u Zubinom Potoku, kada je, kako navode, „automobil televizije Teve1 prvo napadnut, a zatim zapaljen“

Nakon jučerašnjeg sukoba Srba sa KFOR-om listom su oglasili ambasadori u Prištinim ali i međunarodni predstavnici.

U svojim saopštenjima oni su osudili, pre svega, napade na pripadnike KFOR-a, ali i na pojedine novinare koji su juče izveštavali.

Reagovalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS) i njihov ogranak DNKiM su se takođe oglasili, pozvavši da se novinarima omogući nesmetan rad.

Oni ujedno podsećaju i da je juče povređen i novinar Tanjuga, kada mu je, tvrde, šok bomba pala pd noge u blizini zgrade opštine u Zvečanu.

Oni su potom pozvali KFOR, ali i Srbe koji protestuju, da omoguće nesmetan rad novinarskim ekipama, i da, kako kažu, slede primer žene iz Zvečana, koja je, navodno, „ispred zgrade opštine kuvala kafu novinarima medija na srpskom i albanskom jeziku“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend