31. maj 2023.

Informer TV krenula sa eksperimentalnim programom

Tačno nedelju dana nakon što im je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) dodelio dozvolu za pružanje medijskih usluga putem kablovske i IPTV mreže, Informer TV je jutros u 8 sati počeo emitovanje eksperimentalnog programa.

Program Informer TV za sada mogu da gledaju samo korisnici kablovske mreže Telekoma, koji je juče na svom sajtu objavio da je „Iris ponuda bogatija za još jedan tv kanal – Informer TV, čiju okosnicu programa čini informativni sadržaj  sa najvažnijim informacijama o događajima i temama iz Srbije, regiona, Evrope i sveta. Pored informativnog programa, gledaoci će moći da uživaju u raznovrsnom dokumentarnom, filmskom i zabavnom sadržaju“. 

Početak emitovanja eksperimentalnog programa najavio je danas glavni urednik nove televizije i istoimenog tabloida Dragan J. Vućićević, koji je na portalu tog lista objavio i da će program Informer TV „uskoro, za dve-tri nedelje“ biti emitovan i „24/7 na portalu infomer.rs.“

Članica Saveta REM-a Judita Popović rekla je za Cenzolovku da je elaborat koji je izdavač Informera – Insajder tim d.o.o.  priložio uz zahtev za dozvolu da emituje TV program prilično paušalno napisan i ne sadrži ništa konkretno u vezi programskih sadržaja.

Ona je predočila u izjavi za N1 je da se u elaboratu navodi da će televizija plasirati 75 odsto informativnog medijskog sadržaja, a 25 odsto pokrivaju dokumentarni, kulturno-umetnički, obrazovni, naučni, dečiji i filmski program.

Prema njenim rečima, Savet REM nije „po sopstvenoj pameti odlučio da Informer dobije dozvolu“ i da je sistem dozvolio da „jedan ‚mastermajnd‘ odlučuje“.

„Članovi Saveta vrlo dobro znaju kako odlučuje ‚glavni urednik‘, a on se očigledno iznervirao i rekao – hoćete da sklonite Pink i Hepi, evo vam Informer“, rekla je Popović.

Dragan J. Vućićević rekao je da će Informer TV biti prava informativna televizija. „Ovde ćemo pričati o vestima, trudićemo se da uvek sve prvi javimo. Ovde nećete gledati filmove i serije.“

Među poznatijim TV licima na Informer TV je Tanja Vidojević, nekadašnja zamenica glavnog urednika Pink TV, urednica informativnog programa beogradskog Studija B i direktorka i urednica informativnog programa FOX TV, kao i Kristina Kija Kockar, svojevremena pobednica rijalitija „Zadruga“.

Informer, inače, odavno najavljuje pokretanje svoje televizije, što se moglo zaključiti po oglasima na sajtu Poslovi Infostud, u kojima su početkom ove godine tražili urednika, kao i reportera-novinara. 

U oglasu u kojem traže urednika stoji da „redakcija Informera raspisuje konkurs za poziciju urednika za rad na našoj televiziji koja uskoro počinje sa radom. Dobrodošli su ljudi različitih interesovanja, ideja, oni koji vole izazove i spremni su da doprinesu našem kreativnom timu. Nudimo konkurentne uslove rada.“

Nakon Kurira i Blica, koji su svoje televizije pokrenuli prošle godine, Informer je tako treći štampani medij koji se oprobava u elektronskim medijima.

Iako je još prerano da se ocenjuje Infomer TV, o istoimenom tabloidu mnogo toga je već poznato, naročito u domenu kršenja Kodeksa novinara. Savet za štampu je u izveštaju o poštovanju Kodeksa novinara Srbije za dnevnu štampu, u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. januara 2023, naveo da je list Informer imao 512 prekršaja.

U pak izveštaju o poštovanju Kodeksa novinara u dnevnim novinama za period od 1. jula do 31. decembra 2021. godine, navodi se da list Informer po naslovima prekršio Kodeks 949 puta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend