29. maj 2023.

Judita Popović o TV Informer: Savet REM-a dobro zna šta želi „glavni urednik“

Elaborat koji je izdavač Informera priložio uz zahtev za dozvolu da emituje TV program prilično je paušalno napisan i ne sadrži ništa konkretno u vezi programskih sadržaja, kaže za N1 članica Saveta REM-a Judita Popović.

Ona kaže da Savet nije „po sopstvenoj pameti odlučio da Informer dobije dozvolu“ i da je sistem dozvolio da „jedan ‚mastermajnd‘ odlučuje“.

„Članovi Saveta vrlo dobro znaju kako odlučuje ‚glavni urednik‘, a on se očigledno iznervirao i rekao – hoćete da sklonite Pink i Hepi, evo vam Informer“, rekla je Popović u Novom danu.

Popović kaže da se u elaboratu navodi da će televizija plasirati 75 odsto informativnog medijskog sadržaja, a 25 odsto pokrivaju dokumentarni, kulturno-umetnički, obrazovni, naučni, dečiji i filmski program.

Informer ima rok od 90 dana u kom treba da počne sa emitovanjem, u suprotnom po zakonu gubi dozvolu, kazala je.

Judita Popović kaže da je „skandalozno“ da Informer dobije dozvolu, a da elaborat ne sadrži naznake da će pristup Informera biti drugačiji u odnosu na štampano izanje.

Na pitanje da li je na sednici Saveta REM-a bilo reči o tome koliko često je Informer kršio kodeks novinara, Popović kaže da iako je insistirala da se raspravlja o tome, ostali članovi Saveta nisu dali pozitivan odgovor.

„Bukvalno bez jasne argumentacije je odbijeno da se uopšte raspravlja o svemu tome, kao da taj Informer počinje od nule“, kaže ona.

Dodaje da su ostali članovi Saveta REM-a tražili njenu ostavku jer „vrši nasilje“ nad njima i „napada“ članove REM-a po medijima.

Popović to odbacuje i ističe da napada odluke koje ne odgovaraju propisima.

„Ja sam smatrala da je jako potrebno da neko bude u tom Savetu REM-a, ako sam dobila priliku da nešto uradim, upravo da se učini transparentnijim rad regulatora“, rekla je Popović.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend