29. maj 2023.

Judita Popović o TV Informer: Savet REM-a dobro zna šta želi „glavni urednik“

Elaborat koji je izdavač Informera priložio uz zahtev za dozvolu da emituje TV program prilično je paušalno napisan i ne sadrži ništa konkretno u vezi programskih sadržaja, kaže za N1 članica Saveta REM-a Judita Popović.

Ona kaže da Savet nije „po sopstvenoj pameti odlučio da Informer dobije dozvolu“ i da je sistem dozvolio da „jedan ‚mastermajnd‘ odlučuje“.

„Članovi Saveta vrlo dobro znaju kako odlučuje ‚glavni urednik‘, a on se očigledno iznervirao i rekao – hoćete da sklonite Pink i Hepi, evo vam Informer“, rekla je Popović u Novom danu.

Popović kaže da se u elaboratu navodi da će televizija plasirati 75 odsto informativnog medijskog sadržaja, a 25 odsto pokrivaju dokumentarni, kulturno-umetnički, obrazovni, naučni, dečiji i filmski program.

Informer ima rok od 90 dana u kom treba da počne sa emitovanjem, u suprotnom po zakonu gubi dozvolu, kazala je.

Judita Popović kaže da je „skandalozno“ da Informer dobije dozvolu, a da elaborat ne sadrži naznake da će pristup Informera biti drugačiji u odnosu na štampano izanje.

Na pitanje da li je na sednici Saveta REM-a bilo reči o tome koliko često je Informer kršio kodeks novinara, Popović kaže da iako je insistirala da se raspravlja o tome, ostali članovi Saveta nisu dali pozitivan odgovor.

„Bukvalno bez jasne argumentacije je odbijeno da se uopšte raspravlja o svemu tome, kao da taj Informer počinje od nule“, kaže ona.

Dodaje da su ostali članovi Saveta REM-a tražili njenu ostavku jer „vrši nasilje“ nad njima i „napada“ članove REM-a po medijima.

Popović to odbacuje i ističe da napada odluke koje ne odgovaraju propisima.

„Ja sam smatrala da je jako potrebno da neko bude u tom Savetu REM-a, ako sam dobila priliku da nešto uradim, upravo da se učini transparentnijim rad regulatora“, rekla je Popović.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend