20. jun 2023.

Uhapšen osumnjičeni za napad na novinare u Leposaviću

Kosovska policija saopštila je u ponedeljak, 19. juna, da je uhapsila osumnjičenog za napad na novinare u Leposaviću 16. juna.

Foto: Unsplash

Kako je saopštila policija, osumnjičeni je iz srpske zajednice, identifikovan po inicijalima U. V.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je rekao da će svako ko je odgovoran za nasilje i napade na novinare biti uhapšen.

On je otkrio identitet poslednje uhapšene osobe, za koju je policija ranije navela samo inicijale. Radi se o Urošu Vukašinoviću.

„Republika Kosovo je primer funkcionisanja demokratije i nećemo dozvoliti da bilo ko, ni po koju cenu, napada građane, zastrašuje novinare i krši naš ustavni poredak“, napisao je Svečlja na svom Facebook nalogu.

Vlasti su ranije saopštile da je hapšenje izvršeno u ranim satima 19. juna u selu Leposavić.

„Njegovo hapšenje i dovođenje u policijsku stanicu izvršeno je kao rezultat intenzivnih istraga i pružanja dokaza da je umešan u napad na medije/novinare 16. juna 2023. godine. Sve dalje radnje biće preduzete u saradnji i koordinacija sa pravosudnim organima“, navodi se u saopštenju policije.

Kancelarija za Kosovo pri Vladi Srbije opisala je hapšenje kao „nastavak torture [kosovskog premijera] Albina Kurtija“, optuživši kosovskog premijera da koristi „sva sredstva kako bi izazvao sukob sa miroljubivim srpskim narod“.

„Čestitamo. V je uhapšen rano jutros nakon što je otišao na posao. Uhapsili su ga pripadnici Kosovske policije u civilu, a jedan od njih je čak vozio automobil KM registarskih tablica”, stoji u reakciji ove Kancelarije osvrćući se na automobilske tablice KM (Kosova Mitrovica) koje izdaju srpske vlasti, a Kosovo ih smatra nezakonitima.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije, uhapšena osoba ima 28 godina „i nije riječ ni o kakvom kriminalcu“.

Reagovala je Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, uz pitanje međunarodnoj zajednici zašto ne reaguje.

„U ime srpskog naroda mesecima apelujemo na mir, a njega odavno nema za Srbe na Kosovu i Metohiji, pa je prosto pitanje da li je zaista (premijer Kosova Aljbin) Kurti jači od KFOR-a, EU, SAD, Kvinte, UN-a ili ipak u ovom progonu svega srpskog ima nečiju podršku“, navode iz Srpske liste.

Nisu naveli dokaze kako Kurti vrši progon Srba sa Kosova.

Ovo je treća osoba koja je uhapšena zbog napada na novinare, koji izveštavaju sa severa Kosova, nakon što su tenzije u tom delu zemlje porasle 26. maja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja saopštio je 16. juna da je Nemanja Vlašković uhapšen u Leposaviću, zbog napada na novinare medija Kalčo 29. maja.

Dan kasnije, Svečlja je rekao da je Dalibor Spasić uhapšen na graničnom prelazu Jarinje – koji povezuje Kosovo sa Srbijom – zbog napada na novinare.

Udruženje novinara Kosova saopštilo je da je od početka tenzija u opštinama na severu, naseljenim većinski srpskim stanovništvom, registrovano 30 napada na medijske radnike.

Tenzije na severu Kosova su porasle od 26. maja, kada su novi albanski predsednici opština na severu, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade opština.

Gradonačelnici su izabrani u aprilu na lokalnim izborima, koje je srpska zajednica bojkotovala.

Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su se srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima KFOR-a u Zvečanu.

U sukobima je povređeno više desetina ljudi sa obe strane.

Situacija se ponovo pogoršala sredinom juna, nakon hapšenja Miluna Milenkovića u Severnoj Mitrovici.

On se sumnjiči da je povezan sa napadom na kancelarije Centralne izborne komisije u Severnoj Mitrovici prošlog decembra i sukobima srpskih demonstranata i vojnika KFOR-a u Zvečanu 29. maja ove godine.

Prema navodima kosovskih vlasti, on je i jedan od „vođa zločinačke formacije ’Civilna odbrana’“.

Ubrzo nakon toga usledilo je hapšenje trojice kosovskih policajaca.

Srbija je rekla da su uhapšeni „duboko“ na njenoj teritoriji, ali Kosovo kaže da su patrolirali na teritoriji Kosova, blizu granične linije sa Srbijom u Leposaviću.

Sjedinjene Države, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo zahtevale su hitno oslobađanje trojice policajaca.

Američki Stejt department je saopštio da su „njihovo hapšenje i pritvor pod neosnovanim optužbama pogoršali ionako napetu situaciju“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend