05. jul 2024.

Ana Lalić: Ni tog jednog što su uhapsili nisu uspeli da sačuvaju

Povodom bekstva čoveka koji je pretio novinarki Ani Lalić Hegediš iz kućnog pritvora, novinarka za Danas kaže da se oseća veoma onespokojeno kada je čula ovu vest.

Foto: ndnv.org

Ona za Danas kaže da joj je do danas hapšenje ovog čoveka dalo veru i nadu da u Srbiji institucije zaista žele da reše problem bezbednosti novinara.

„Ispostavilo se da je to još samo jedan kozmetički gest, koji je trebao služiti da se umiri novinarska zajednica ali i međunarodna javnost koja je vršila pritiske na Srbiju zbog situacije u kojoj novinari žive i rade ovde“, kaže Ana Lalić.

Novinarka navodi i da je sama činjenica da je čovek kome su oduzeta dva pasoša uspeo nekim čudom da nestane sa lica zemlje, u relativno malom gradu kao što je Smederevska Palanka, govori da ovde niko ne shvata ozbiljno težinu njegovih pretnji.

„Osećam strah za svoju bezbednost ali i za bezbednost svoje porodice, jer je taj čovek govorio kako će me pronaći i da će mi ubiti muža. Nemoć da zaštitim svoju porodicu je nešto što mi trenutno najteže pada. Neverovatno je da su vlasti od gomile ljudi koji su mi upućivali pretnje uspele da uhapse samo jednog čoveka, pa ni njega nisu uspeli da sačuvaju.

Podsećamo, danas je predsednik Komsije za istraživanje ubistava novinara i izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić saopštio da je optuženi za ugrožavanje bezbednosti novinarke Ane Lalić Hegediš, državljanin Francuske i Srbije S. I, pobegao iz kućnog pritvora.

Kako je saopšteno, za juče je bio zakazan pretres u Višem sudu u Beogradu, kako bi se saslušao optuženi i kako bi se sud upoznao sa dokazima i priznanjem optuženog, kao i sa zapisnikom o ispitivanju oštećene Ane Lalić Hegediš.

“Optuženi se nije pojavio na glavnom pretresu i prekršio je meru zabrane napuštanja stana, koja je određena na osnovu rešenja sudije za prethodni postupak, iako je Posebno tužilaštvo za VTK tražilo redovan pritvor. Nema podataka o tome da li je napustio zemlju”, rekao je Matić.

S.I. je je 11. marta ove godine putem mesindžera na Fejsbuku uputio poruke pretnji, uvreda i govora mržnje. Prilikom ulaska u zemlju, priveden je i pronađen je uređaj sa dokazom da je on izvršio krivično delo iz člana 138. Krivičnog zakonika.

Matić je zamolio sve koleginice i kolege, kao i sve druge koji imaju informacije o kretanju te osobe, da prijave na broj Ministarstva unutrašnjih poslova 192 ili Sigurne linije SOS telefona za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima 0800 100 115.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend