25. jul 2023.

ANEM-ov junski medijski monitoring

Medijski montoring izveštaj ANEM-a za jun 2023. godine fokusira se na ovdašnju problematiku slobode izražavanja, praćenje implementacije postojećih i izradu novih propisa kao i SLAPP tužbe usmerene prema novinarima u Srbiji.

U domenu slobode izražavanja, junski ANEM monitoring detaljno analizira slučajeve novinara Boška Savkovića, glavne i odgovorne urednice medija Insajder Brankice Stanković, portala InfoVranjske i JuGmedia, voditelja Ivana Ivanovića, vlasnice OK radija Olivere Vladković i zaposlene u tom radiju Svetlane Ivanov, kao i slučaj novinara Vojina Radovanovića iz redakcije Danas-a.

Implementacija postojećih medijskih propisa u domenu projektnog sufinansiranja pokazana je na primerima Niša Pančeva, poznatih po problematičnim odlukama unutar instituta projektnog sufinansiranja.

Monitoring procesa usvajanja novih medijskih zakona ukazuje i na nedopustivu praksu formiranja Radne grupe Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine za izmenu i dopunu Zakona o oglašavanju bez predstavnika medijske zajednice.

Junski medijski monitoring ukazuje i na nastavak zloupotreba u domenu strateških tužbi protiv interesa javnosti. SLAPP tužba je podneta protiv BIRN-a i glavnog i odgovornog urednika Milorada Ivanovića od strane Nenada Milanovića, šefa kabineta gradonačelnika Beograda. Tužilac je podneo tužbu zbog povrede čast i ugleda usled objavljivanja teksta o dogovorima sa turskom kompanijom Kentkart. Jasno je da se ovakva vresta tužbi ne podnos radi zadovoljenja bilo kakve pravde, već radi iscrpljivanja novinara i redakcije.

ANEM će u okviru projekta, koji je podržala Evropska unija, na sajtu Bezbedni novinari nastaviti sa objavljivanjem mesečnog medijski monitoringa sa ciljem prikupljanja i obrade svih relevatnih informacija iz ove oblasti.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend