25. maj 2019.

Asocijacija medija: Ministar Popović da povuče tužbe protiv KRIK-a

Članovi Asocijacije medija zatražili su danas od ministra Nenada Popovića da povuče tužbe koje je podneo protiv KRIK-a i predočili mu da tužbe vide kao pritisak na medije kroz njihovo finansijsko iscrpljivanje.

Predstavnici Asocijacije medija su ministru Nenadu Popoviću na današnjem sastanku objasnili da njegove četiri tužbe protiv KRIK-a dodatno narušavaju položaj medija u Srbiji i zatražili od njega da ih povuče.

„Ukoliko smatra da su navodi KRIK o njemu netačni, ministru Popoviću je predloženo da se, umesto sudskog spora, obrati Savetu za štampu i od njegove Komisije za žalbe zatraži da se izjasni da li je KRIK prekršio Kodeks novinara Srbije“, piše u saopštenju Asocijacije.

Ministru Popoviću su, piše u saopštenju, ukazali da postojeće teške uslove u kojima rade novinari posebno otežavaju sudski postupci koji se protiv njih vode.

Tužbe protiv novinara članovi Asocijacije vide kao pritisak na medije kroz njihovo finansijsko iscrpljivanje i ugrožavanje kapaciteta da profesionalno i odgovorno izveštavaju o temama od javnog interesa, piše u saopštenju.

Četiri tužbe

Ministar Popović je, podsetimo, tužio KRIK četiri puta nakon tekstova objavljenih u okviru međunarodnog novinarskog istraživanja „Rajski papiri“. Novinari su otkrili da ministar ima ofšor kompanije, da mu je bogatstvo procenjeno na više od 100 miliona dolara i da je u Švajcarskoj rezident, gde plaća i porez.

Kako se Popović u sva četiri postupka ukupno 11 puta nije pojavio u sudu, suđenja se konstantno odlažu.

Nakon što su sudije u dva postupka najavile odbijanje tužbe ako se Popović ne pojavi na suđenju, on je zatražio da se svi postupci zamrznu dok je ministar kako se suđenja ne bi tumačila kao pritisak. U vreme kada je tužio KRIK, međutim, Popović je već bio na ministarskoj funkciji. Troje od četvoro sudija odbilo je ovakav Popovićev zahtev, a advokati KRIK-a žalili su se na odluku sudije Slobodana Keranovića koji je prihvatio da zamrzne suđenje.

Novinari KRIK-a nastavili su da istražuju Popovićeve posloveuprkos pritiscima i tako je otkriveno da je Popović, dok je bio narodni poslanik privatizovao i uništio fabriku „Minel Transformatori“.

Radnici su 2012. godine podneli krivične prijave protiv njega, međutim, tužilaštvo već sedam godina nije otvorilo istragu, uprkos dugogogišnjem insistiranju Agencije za borbu protiv korupcije da predmet bude rešen.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend