04. jun 2019.

Jedno od suđenja KRIK-u po tužbi ministra Popovića završeno, čeka se presuda

Iako je advokatica ministra Nenada Popovića pre dve nedelje obećala da će se on na današnjem suđenju pojaviti da da iskaz – to se nije dogodilo. Sudija Slađana Pantović odlučila je da okonča postupak protiv KRIK-a bez saslušanja ministra jer se on po sedmi put nije pojavio na ovom suđenju.

Advokatski pripravnik iz kancelarije koja zastupa Popovića danas je na sudu rekao da Popović nije došao jer je prethodne nedelje podneo predlog da povuče tužbe protiv KRIK-a. Pripravnik je rekao da je „imao informaciju da je bilo nekog dogovora i da će biti prihvaćeno povlačenje tužbe“.

KRIK, međutim, nije prihvatio ovaj predlog jer je u njemu Popović istakao da će ponovo tužiti organizaciju kada prestane da obavlja ministarsku funkciju. KRIK-ova advokatica Kruna Savović tražila je da se suđenje nastavi jer su sudu dostavljeni svi dokazi koji potvrđuju istinitost istraživanja o Popovićevoj imovini i poslovima.

Sudija je odbila Popovićev predlog i nakon saslušanja urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića zvanično je okončala suđenje. Očekuje se presuda koja će pismenim putem biti dostavljena učesnicima u postupku.

Dojčinović: Ministar pola godine nije odgovarao na pitanja KRIK-a

Dojčinović je govorio o načinu istraživanja i proveravanju informacija tokom novinarskog rada.

Objasnio je da je iz advokatske kancelarije za osnivanje of-šor kompanija „Appleby“ procurila dokumentacija i da je data Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara (ICIJ), koji su dalje pozivali partnere da učestvuju u projeku nazvanom „Rajski papiri“ – među kojima i KRIK.

Novinari KRIK-a utvrdili su tada da ministar Popović poseduje mrežu of-šor firmi, poslove i imovinu vrednu više od 100 miliona dolara, kao i da porez plaća u Švajcarskoj gde ima prebivalište.

Sve podatke koji su se pojavili u projektu „Rajski papiri“ novinari su dodatno proverili, pa su tako skupili dokumenta iz srpskog, kiparskog i ruskog poslovnog registra, kao i dokumentaciju sa Britanskih Devičanskih Ostrva i iz Švajcarske. Sva ova dokumenta su dostavljena sudu, a KRIK-ovu priču dodatno je potvrdila dokumentacija koju je sudu dostavila Agencija za borbu protiv korupcije.

Dojčinović je objasnio da su novinari stupili u kontakt sa Popovićevim šefom kabineta čak pola godine pre obajvljivanja priče, a da su mu na kraju poslali i konkretna pitanja na koja nikada nije odgovorio.

On je objasnio da je najpre objavljena najava istraživanja „Rajski papiri“, u kojoj je pomenut i ministar Popović, da bi tek nakon nekoliko dana objavljeno celo istraživanje.

Popović je u međuvremenu dao izjavu za Radio-televiziju Srbije i izdao saopštenje na sajtu stranke demantujući da je vlasnik of-šor firmi i navodeći da ništa što je objavljeno nije istina već da je u pitanju kampanja protiv njega. Kao odgovor na ove Popovićeve tvrdnje, KRIK je objavio tekst „Rajski papiri nisu napad na Popovića već međunarodni projekat“ zbog kog se vodi konkretno ovaj postupak.

Na pitanje Popovićevog advokata, Dojčinović je objasnio da posedovanje of-šor kompanija nije protivzakonito, već da je pitanje morala – takve firme uglavnom služe ili da se nešto prikrije ili da njihovi vlasnici izbegnu plaćanje poreza u zemlji gde žive. Dodao je da su desetine političara širom sveta podnosili ostavke zbog sličnih otkrića u sklopu „Rajskih papira“.

Popović osim ovog vodi još tri postupka protiv KRIK-a, sva zbog informacija objavljenih u sklopu „Rajskih papira“.

Uprkos pritiscima, novinari su nastavili da istražuju Popovićeve poslove i tako u februaru objavili priču o tome kako je, u vreme dok je bio narodni poslanik, Popović privatizovao i doveo do propasti fabriku „Minel Transformatori“. Iako Agencija za borbu protiv korupcije insistira da se ovaj slučaj razreši još od kada su radnici fabrike 2012. godine podneli krivične prijave protiv Popovića, tužilaštvo i dalje nije otvorilo istragu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend