09. feb 2023.

Asocijacija novinara Kosova osudila napad na novinare televizije T7

Asocijacija novinara Kosova (ANK) osudila je napad na novinara i snimatelja televizije T7 na severu Kosova od strane naoružanih lica i ukazala na „nesigurnost sa kojom se suočavaju timovi novinara koji izveštavaju na severu“.

ANK je pozvala lokalne i međunarodna bezbednosne strukture da pojačaju svoje napore da obezbede neophodnu bezbednost novinarima kako bi bezbedno obavljali svoj posao.

Naveli su da je još jedan u nizu napada na novinare koji su učestali posebno posle 5. novembra 2022. godine kada su Srbi sa severa Kosova napustili kosovske institucije.

Kako je prenela televizija T7, novinar Unitet Beriša i snimatelj Perparim Gaši pošli su u Leposavić da izveštavaju o krijumčarenoj robi koju je kosovska policija zaustavila u selu Jašanica, ali ih je na putu do tog sela „jurio automobil sa tri naoružana muškarca“.

„Sve ovo vreme, iz automobila registarskih oznaka GM-074-NO, ljudi unutra su uperili pištolj u tim T7 tražeći od tima da zaustavi auto. Njihova potera je okončana tek kada su se približili mestu gde se nalazi Specijalna jedinica Policije Kosova. Tim T7 je svedočio u policijskoj stanici u Zvečanu“, prenela je ta televizija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend