13. jul 2021.

Bezbedni novinari | Epizoda 1: Nasilje prema novinarkama

U prvoj epizodi podcasta o bezbednosti novinara u produkciji OEBS-a, portala Bezbedni novinari i Stalne radne grupe za bezbednost novinara, novinarka RTV-a i članica grupe Novinarke protiv nasilja prema ženama Ljubica Gojgić razgovarala je sa Natašom Jovanović, pravnicom angažovanom u Fondaciji Slavko Ćuruvija, i Brankom Stamenkovićem, zamenikom republičkog javnog tužioca, o nasilju prema novinarkama. 

https://drive.google.com/drive/folders/1vuLW5vma2BeOcTV3GA26kODsuRC3r0aD

U uvodnim napomenama možete čuti da je u svetu za poslednjih 10 godina ubijeno 70 novinarki zbog posla kojim su se bavile, dok u Srbiji vlada uverenje da su novinarke često hrabrije od svojih kolega, ali i da su lak(š)a meta za, pre svega, online napade.

Nataša Jovanović potvrdila je da su, prema uvidu Fondacije Slavko Ćuruvija, novinarke napadane i zato što su žene i zato što se bave svojim poslom profesionalno. Naglasila je da žene koje rade u medijskoj sferi mnogo više i češće trpe prozivke, komentare pa čak i pretnje na osnovu svog izgleda, ponašanja, bračnog i roditeljskog statusa, bez argumenata na račun samog izveštavanja. Najnovije globalno UNESCOvo istraživanje o online nasilju prema novinarkama pokazuje da se čak 73% novinarki suočilo sa nekom vrstom online nasilja zbog posla kojim se bave, a da se od ovog procenta u čak 20% slučajeva nasilje iz virtuelne prelilo i u realnu sferu. Ove svetske “trendove” u korak prati i naša zemlja, a, prema rečima Jovanović, novinarke koje rade u lokalnim medijima su u posebno teškom položaju jer „rade u malim sredinama u kojima se svi poznaju“, te nasilnici ne prezaju da im se i na ulici obrate neprimerenim rečima. Ona je naglasila da dugotrajno izlaganje nasilju utiče i narušava psihički i fizički integritet novinarki koje su mu izložene. Dodala je da se mnogo ovakvih slučajeva ne prijavljuje jer ne postoji dovoljno poverenja u institucije, iznevši podatak da od 200 i nešto krivičnih prijava protiv nasilnika prema novinarima i novinarkama u poslednjih nekoliko godina, sudski epilog, tj. presudu imalo je samo 20ak slučajeva.

Branko Stamenković kaže da podaci RJT-a ne pokazuju da su novinarke posebno ili više napadane zbog svog pola, već zbog objektivnog izveštavanja, što njemu govori da „žene mnogo profesionalnije rade svoj posao”. Naglasio je i da je RJT tehnički ide u korak sa svetom, da prepoznaju nove probleme i oblike online nasilja, ali da ih ograničava krivični zakonik. Dodao je da u javnosti vlada nerazumevanje šta se može zakonski okarakterisati kao pretnja te da same žrtve treba da razumeju da imaju mogućnost šireg pristupa krivično-pravnoj zaštiti jer za određeni broj krivičnih dela zakonik ovlašćuje građane da postupaju kao tužilac i sami podnesu sudu privatnu krivičnu tužbu. Stamenkovićevo mišljenje je da naše društvo ne zna šta sve od zakonskih rešenja ima na raspolaganju i koliko neke institucije rade u ovoj oblasti, što je možda delimično i krivica samih institucija, dodavši da je za reakciju tužilaštva neophodna saradnja oštećene, tj. napadnute osobe.

Sagovornici Ljubice Gojgić složili su se da zaštita novinarki mora da polazi od informisanja, prepoznavanja i suprotstavljanja svim oblicima nasilja, te da je edukacija osnov prevencije, kako za novinarke i medijska udruženja, tako i za institucije koje se bave borbom protiv nasilja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend