05. jan 2021.

Bodrožić: N1 preko režimskih medija označen kao strani faktor, SPC to prihvatila

Predsednik Nezavisnog društva novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je u Novom danu da se Srpska pravoslavna crkva poodavno u našem društvu meša u političke prilike, kao i da jučerašnji slučaj zabranjivanja prisustva ekipi TV N1 javnom događaju predstavlja nedopustivu zabranu rada profesionalnim novinarima. "Ona i proglašava neke medije za nepodobne i američke, što je nedopustiva diskriminacija", istakao je on.

„Ukupna atmosfera je takva da je N1 u javnom prostoru preko režimskih medija označen kao ‘strani faktor’ i ‘produžena ruka Amerike’ i vidimo da i SPC, odnosno Eparhija bačka to prima zdravo za gotovo, i daje sebi za pravo da na jednom javnom događaju zabrani snimanje novinarskoj ekipi, što je nedopustivo. To nam govori da je atmosfera izuzetno zatrovana i da počiva na tim lažima koje su ponovljene milion puta i u koje veruje deo stanovništva, nažalost“, smatra Bodrožić.

On je dodao da se naša crkva odavno otvoreno meša u političke prilike, da staje na jednu stranu, kao i da na taj način deli narod.

„Ona i proglašava neke medije za nepodobne i američke, što je nedopustiva diskriminacija. NUNS je to naveo u saopštenju i mi smo prozvali predstavnike pokrajinske vlasti. Oni su tu bili domaćini, bio je javni skup, oni su pozvali medije, i trebali su da reaguju u tom trenutku i da omoguće TV N1 da izveštava sa tog skupa. To je njihova velika greška, a naročito nam smeta to što se nisu oglašavali posle toga“, kaže Bodrožić.

Prema njegovim rečima, takav potez pokrajinskih čelnika je sramotan, kao i da pokazuje da „nad njima ima neko, a to je Eparhija bačka“.

„Možda nam to pokazuje ko će biti novi patrijarh“, napominje Bodrožić.

Ocenjuje da su pojedine vladike SPC duboko involvirane u političke prilike, u velikoj meri se opredeljuju za stranu vlasti, i da žele da budu činilac u javnom prostoru.

Mediji i novinari podeljeni

„Oni kao u Iranu bacaju kletve na neposlušne građana, u ovom slučaju medije, i to je nedopustivo. Trebalo je do sada da je stigla reakcija iz SPC koja bi sadržala nekoliko rečenica izvinjenja. Ovako, vidimo da je to bila namera i da su to svesno napravili, bez ikakvih osvrta na konsekvence“, napominje predsednik NUNS-a.

Kada bi mediji i novinari bili jedinstveni, prema njegovom mišljenju, trebalo bi da bojkotuju takve institucije koje se na takav način ophode prema novinarima.

„Međutim, naša scena je kao i društvo, duboko podeljena, i ne verujem da bi takva akcija uspela. U normalnim zemljama bi se sve ekipe pokupile, i to bi izazvalo brzu reakciju i Pastora i Mirovića, i problem bi bio rešen na licu mesta. Međutim, mi nismo bili spremni za takvu akciju. Druge ekipe tamo nisu htele da stanu iza N1, a to bi rešilo problem na licu mesta“, naglašava on i poručuje da postoje brojni primeri novinarske solidarnosti u drugim zemljama koji su ovakve stvari rešavali na drugačiji način.

Podseća i da u mnogim zemljama ne pada nikome na pamet da radi ovakve stvari i da zabranjuje boravak novinarskim ekipama na javnim događajima.

„Mi smo, na žalost, demokratija u povoju, i mnoge stvari ne prihvatamo koje su normalne i koje se podrazumevaju u normalnom svetu. Ova reakcija Eparhije pokazuje da smo na pola puta do neke džamahirije“, rekao je Bodrožić, i dodaje da ne želi da sve vladike strpa u isti koš.

 

(Više o gostovanju Željka Bodrožića na N1 pročitajte OVDE.)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend