05. jan 2021.

Posle prvostepene presude londonskog suda: Dobra vest za Asanža, loša vest za slobodu govora

Sutkinja Vanesa Barejtser presudila je da zbog mentalnog stanja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ne dozvoli njegovo izručenje u SAD. U Reporterima bez granica kažu za Cenzolovku da načelno pozdravljaju prvostepenu presudu ali ističu da je sutkinja jasno dala do znanja da je jedino Asanžovo mentalno stanje prepreka za njegovo izručenje u SAD, gde mu zbog ozbiljnih optužbi preti do 175 godina robije.

Sa jučerašnjeg skupa ispred londonskog suda (foto: Anđela Milivojević/Cenzolovka)

Desetine novinara okupilo se juče ujutru oko 10 časova ispred zgrade glavnog krivičnog suda u centru Londona kako bi ispratilo odluku o eventualnom izručenju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u Sjedinjene Američke Države, gde su protiv njega podignute optužbe za špijunažu i hakovanje.

Pored novinarskih ekipa iz Francuske, Nemačke, Rusije, Kine i mnogih drugih zemalja, ispred suda se okupilo i nekoliko desetina aktivista koji od početka ovog procesa protestuju protiv izručenja Asanža i traže njegovo puštanje na slobodu.

Gospodine predsedniče, srušite ove zatvorske zidove. Dozvolite da naši mali dečaci imaju svog oca. Oslobodite Džulijana. Oslobodite medije. (Stela Moris, Asanžova partnerka)

Na izricanje presude je došla i Stela Moris, partnerka Džulijana Asanža sa kojom on ima dvoje maloletne dece.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da uđu u sudnicu zbog mera zabrane koje su trenutno na snazi u Londonu u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Sutkinja: Asanžove ativnosti „izvan domena novinarstva“

Pravni tim “Odbor za odbranu Asanža” (The Assange Defense Committee) je putem Tvitera izveštavao o tome šta se dešavalo tokom nešto malo više od sat vremena koliko je trajalo iznošenje odluke okružne sutkinje Vanese Barejtser.

Barejtser je u početku izricanja svoje odluke odbacila argumente Asanžovih advokata i prihvatila tvrdnju američkih vlasti da su njegove navodne aktivnosti izvan domena novinarstva. Ministarstvo pravde SAD tvrdi da je objavljivanjem tajnih dokumenata Asanž prekršio zakon i ugrozilo živote.

Drugi novinari koji bi objavljivali procurele informacije bi se mogli naći pred sličnim procesima ukoliko se nešto ne promeni (Rebeka Vincent, RBG)

Ali analizirajući dokaze medicinskih stručnjaka o Asanžovom nesigurnom mentalnom zdravlju, Barejtser je rekla da neće dozvoliti izručenje:

„Ukupan utisak je da se radi o depresivnom i ponekad očajnom čoveku koji se iskreno plaši za svoju budućnost. Smatram da je mentalno stanje gospodina Asanža takvo da bi bilo surovo izručiti ga Sjedinjenim Američkim Državama,“ zaključila je sudija Barejtser.

Grupa aktivista koju su čekali odluku ispred zgrade suda, sa oduševljenjem je primila ovu vesti uzvikujući “Sloboda za Asanža”.

Rizik za novinare koji izveštavaju o nacionalnoj bezbednosti

Rebeka Vincent, direktorka međunarodnih kampanja Reportera bez granica prisustvovala je suđenju kao predstavnica jedine nevladine organizacije koja ima pristup ročištima kao posmatrač.

Rebeka Vincent je za Cenzolovku rekla da je ova odluka dobra vest za Asanža, ali da je zabrinjavajuće to što je sudija odlučila da ne dozvoli izručenje samo zbog njegovog lošeg mentalnog stanja i nezadovoljavajućih uslova u zatvorima u Americi.

Izjava Rebeke Vincent (Reporteri bez granica) za Cenzolovku

“Sudija je rekla je da je on vrlo ranjiv, da će verovatno pokušati samoubistvo ako bude izručen Sjedinjenim Državama i da će njegovo mentalno stanje pogoršati posebne administrativne mere pod kojima će tamo biti.”

Vincent je rekla da Reporteri bez granica pozdravljaju odluku da ne bude izručen, međutim, prema njenim rečima, ostatak odluke je prilično zabrinjavajući.

Smatram da je mentalno stanje gospodina Asanža takvo da bi bilo surovo izručiti ga Sjedinjenim Američkim Državama (sutkinja Vanesa Barejtser)

“Odluka je jasno dala do znanja da ukoliko gospodin Asanž ne bi imao probleme s mentalnim zdravljem da bi ga Ujedinjeno Kraljevstvo predalo Sjedinjenim Državama da se tamo suoči sa krivičnim gonjenjem po optužbama za akt špijunaže i računarsku prevaru i akt o zloupotrebi,” rekla je Rebeka Vincent.

Ona kaže da zbog toga nije zadovoljna suštinom presude i da bi volela da sud i Ujedinjeno Kraljevstvo zauzmu jaču poziciju po pitanju slobode štampe, po pitanjima slobode izražavanja koja su u igri.

“Bojim se da će ovaj slučaj, iako bi ovu odluku danas trebalo smatrati pozitivnom, pokazati da je šire pitanje još uvek u igri, da se novinari suočavaju sa određenim rizikom ako izveštavaju o pitanjima koja se tiču nacionalne bezbednosti. Drugi koji bi objavljivali procurele informacije bi se mogli naći pred sličnim procesima ukoliko se nešto ne promeni,” kaže Rebeka.

Tramp da „sruši zidove“

Nakon ročišta okupljenim novinarima i aktivistima obratila se i Asanžova partnerka, Stela Moris, koja je opisala ovu presudu kao prvi korak ka pravdi ali i upozorila da još uvek nije vreme za slavlje.

Ona je rekla da američka vlada želi da kazni Džulijana i da “učini da nestane u najdubljoj i najmračnijoj rupi američkog sistema zatvora“ zbog čega je pozvala predsednika SAD Donalda Trampa da obustavi zahtev za izručenje.

„Gospodine predsedniče, srušite ove zatvorske zidove. Dozvolite da naši mali dečaci imaju svog oca. Oslobodite Džulijana. Oslobodite medije.“

Prema prvostepenoj presudi Asanž neće biti izručen SAD-u, na šta su predstavnici Ministarstva pravde SAD najavili žalbu za koju imaju rok od 14 dana da je podnesu.

Transparent podrške osnivaču Vikiliksa ispred suda u Londonu (foto: Anđela Milivojević/Cenzolovka)

„Iako smo izuzetno razočarani konačnom odlukom suda, drago nam je što su Sjedinjene Države prevladale u svakoj postavljenoj pravnoj tački“, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Asanž se trenutno nalazi u pritvoru, a u sredu, 6. januara će Magistarski sud u Vestiministeru odlučivati o zahtevu Asanžovih advokata da bude pušten na slobodu dok se čeka žalba i drugostepena presuda. Ukoliko bude pušten, to će biti prvi put posle osam godina da se osnivač Vikiliksa nalazi na slobodi.

Asanž je od 2012. do 2019. boravio u Ambasadi Ekvadora u Londonu gde je dobio azil, nakon čega je uhapšen u odveden u pritvor gde čeka suđenje skoro godinu dana.

Presudu možete pročitati OVDE.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend