09. maj 2019.

Bodrožić: Vlast nema empatije prema medijima

Sastanak vlasnice Kanala 9 Maje Pavlović sa premijerkom i predsednicom REM još jednom je pokazao sa kakvim ljudima u vlasti imamo posla i kako svaku situaciju žele da iskoriste za svoju propagandu, istakao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić.

On je, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, u okviru rubrike Intervju na mreži, naglasio da je ovaj sastanak u Vladi Srbije pokazao vlasti nemaju empatije, čak ni prema ženi koja je u tom trenutku bila 23. dan u štrajku glađu.

Kako je rekao, uz Pavlović su, dok je štrajkovala u Novom Sadu, svakodnevno bile kolege iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), a kada je štrajk nastavila u Beogradu, podršku joj je svakodnevno pružao NUNS.

Sudbina njene televizije, dodao je, govori u kakvom društvu živimo i sa kakvim neprilikama se susreću svi novinari i vlasnici medija koji žele normalno da rade svoj posao.

Na konstataciju jednog od čitalaca da je Udruženje novinara Srbije (UNS) režimski nastrojeno, Bodrožić je uzvratio da ovo udruženje ima sve više novinara koji profesionalno i u skladu sa Kodeksom rade svoj posao, „ali da su još uvek opterećeni svojom prošlošću“.

„Mi ćemo se truditi da sa tim boljim delom UNS nađemo zajedničke imenitelje u cilju zaštite naših kolega“, poručio je.

Iako se, kako je rekao, očekivalo da će „demokratizacijom društva nakon 5. oktobra stvari dolaziti na svoje mesto, očigledno je da smo retardirali kao društvo i to se manifestuje kroz takve uređivačke politike takvih televizija“.

Za pravog profesionalca se, kako je rekao, podrazumeva da se ne povlači pred bilo kojom političkom silom, međutim „kod nas se zaista dešava da morate da budete ludo hrabri da biste radili normalno svoj posao, jer se sa druge strane nalaze političari koji ne prezaju od toga da vas napadnu ili pošalju nekoga da vas, i fizički, ugrozi“.

Govoreći o odnosu ovog udruženja prema novinarima lokalnih medija, podsetio je na njihovu bazu podataka o napadima na novinare i o pretnjama i pritiscima na njih.

„Od svih zabeleženih napada, pretnji i pritisaka, preko 30 odsto su sami novinari nama prijavili i mi ćemo se truditi da u budućnosti taj procenat bude i veći, tako što ćemo poboljšati komunikaciju sa našim članovima u unutrašnjosti“, kazao je Bodrožić, dodavši da je u planu obilazak poverenika i članova NUNS širom Srbije.

Jedno od pitanja odnosilo se i na vlasničku strukturu televizija O2 i Prve TV za šta je Bodrožić rekao da bi mnogo toga trebalo da bude predmet istrage „jer se radi prvo o javnom novcu, a potom i o javnom dobru“.

Još jednim očiglednim priprerom načina funkcionisanja države istakao je i situaciju sa novinskom agencijom Tanjug.

Sve što se dešava sa Tanjugom u poslednjih šest godina je, najblaže rečeno, skandalozno“, poručio je predsednik NUNS.

Jedan od čitalaca zamolio ga je da prokomentariše i presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

„Presuda je korak napred u razotkrivanju tog zločina, ali je i dalje mnogo toga ostalo nerasvetljeno i nadam se da će u bloskoj budućnosti konačno biti otkriveni nalogodavci ubistva Slavka Ćuruvije“, odgovorio je Bodrožić.

Da podsetimo, Kikindske novine, koje Bodrožić uređuje, od 25. januara svakog petka izlaze uz Danas.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend