28. dec 2022.

Božić (N1): Čuli smo da ko ne izveštava o izmišljenim događajima, radi protiv interesa države (VIDEO)

Pre dva dana, na Televiziji Pink prekinut je redovni program, kako bi počeo vanredni, kojim je iznova ugrožena bezbednost novinara Junajted Medija grupe. Proglašeni su da rade u sadejstvu sa Vladom u Prištini na ugrožavanju bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji. Uprkos tome što je Srbija država u kojoj je posle sličnog targetiranja ubijen novinar, a mnogi drugi su bili žrtve napada, nadležne institucije ne reaguju.

Jedan narodni poslanik i glavni urednici tabloida javno su, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, optužili novinare medija u vlasništvu Junajted medija grupe da su neprijatelji naroda i izdajnici. Kako su naveli, nisu izveštavali o rafalnoj paljbi u Zubinom Potoku, jer su čekali instrukcije iz Prištine.

„U ovom slučaju mi možemo da čujemo i čuli smo da ljudi koji ne izveštavaju o izmišljenim događajima koje su oni u toj emisiji iznosili, zapravo rade protiv interesa države i rade za albansku stranu ili rade za neke strane tajne službe“, rekao je Igor Božić, programski direktor N1.

Kompanija Junajted Medija pozvala je nadležne institucije da preduzmu  neophodne korake da se obezbedi adekvatna zaštita novinara i da se poštuju njihova prava i slobode.

„Niko od državnih organa nas nije kontaktirao, u ime cele grupacije Junajted Medija je juče izdato otvoreno pismo, mislimo da je to dovoljno, da oni sasvim izvesno prate sredstva javnog informisanja i upoznati su sa tim“, dodaje Božić.

Potpredsednica Udruženja novinara Srbije kaže za Marker da svako mora da zna težinu izgovorene reči i da je u pitanju zloupotreba nacionalne frekvencije.

„Nedopustivo je praviti jednu atmosferu u kojoj vi od novinara pravite slobodne mete. Vi nikada ne znate kada će neko ko je ostrašćen ili prosto u ovom polarizovanom društvu vi ne možete nikada reći da je neko potpuno bezbedan ukoliko od njega pravite metu i ukoliko za njega recimo kažete da je izdajnik da sarađuje sa vlastima u Prištini“, kaže Olivera Milošević, potpredsednica Udruženja novinara Srbije.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara za portal Nova S objašnjava zašto su veoma opasne izjave koje su se preksinoć čule na TV Pink.

„Kada su prošli put ratovali i u ime nacije, ubijali, proterivali i pljačkali, na meti su im bili i nezavisni novinari i svi znamo kako su mnoge naše kolege prošle golgotu, a Slavko Ćuruvija platio životom, i zato ovakve izjave lede krv u žilama“, rekao je Bodrožić za Novu S.

To nije prvi put da se iz redova vladajuće stranke i na Televiziji Pink targetiraju novinari medija koji su u vlasništvu Junajted Medija grupe. Nazivali su ih „elokventnim lažovima“, pa čak i pravili svojevrsne „tv-poternice“. Reakcije nadležnih su, svakog puta, izostale.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend