01. jan 2020.

Božić: Najburnija godina za nama, sloboda se ne prašta

Godina za nama najburnija je godina od kako je N1 počeo sa radom, sa nikad većim brojem incidenata, rekao je izvršni producent N1 Igor Božić u Danu uživo. Nazivaju nas političkim protivnicima, podseća Božić i ocenjuje da je to idealan primer "kako da se poništi novinarstvo".

On je podsetio da je protekle godine redakcija N1 primala pretnje elektronskom i klasičnom poštom, bacani su leci u dvorište televizije, targetirani su novinari.

„Našeg dopisnika u Nišu je nepoznati čovek pratio automobilom i pokušao da ga izgura niz jednu strmu ulicu, a napadač nije pronađen.. Na protestu je kamen poleteo ka ekipi, nije se saznalo i dalje ko je odgovoran, bacani su leci u dvorište, natpisi – Dobrodošli u Luksemburg, sa vidljivim namerama da se isprovocira reakcija, pominjanje u negativnom kontekstu na konferencijama za novinare i u skupštini, targetiranje novinara Miodraga Sovilja posle pitanja predsedniku Srbije i sve što je usledilo nakon toga, targetiranje novinarke Emine Kovačević, pretnje na fejsbuku dopisnici iz Prištine i njenoj deci, targetiranje Jugoslava Ćosića… spisak je neverovatan kad se sve stavi na gomilu“, naveo je on.

Govoreći o atmosferi u redakciji, on je kazao da su se članovi redakcije N1 već navikli na svakodnevne pretnje, ali da svakako ne može da bude prijatno kada vas državni funkcioneri prozivaju.

„Nisu obične pretnje kad imate predstavnike vladajuće stranke koji iznose gomilu kleveta i laži protiv zaposlenih na N1 imenom i prezimenom, oni ne mogu da se osećaju sigurno. Mi činimo sve da ih zaštitimo, ali neke stvari su i u domenu države“, kazao je.

Nazivaju nas političkim protivnicima, podseća Božić i ocenjuje da je to idealan primer kako da poništite novinarstvo.

„Da kažete da iza postavljenog pitanja stoji neko, da etiketirate toga ko postavlja pitanje da radi za nekoga i nije novinar. Možda novinari, koji su u neku ruku u službi vlasti, možda imaju neke interese ili strah, ali mi nemamo, imamo potpunu slobodu“, poručio je.

Sloboda se ne prašta, kaže Božić i dodaje da postoji neka „cena, a očigledno je mi plaćamo u velikom broju slučajeva što se vidi i po broju incidenata koje smo imali“.

Govoreći o uspesima televizije, Božić je istakao da je redakciji posebno važna nagrada koju je Adam Santovac dobio od UNS-a za dokumentarac „Mega diplomac“.

„A niko ga nije kandidovao, već je žiri sam prepoznao da je to što je on uradio veoma značajno. Tu je i druga nagrada iz prošle godine, nagrada za etiku i hrabrost Dušan Bogavac koja je veoma važna za celu redakciju“, zaključio je Božić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend