26. okt 2020.

Branilac Obradovića: Tužilaštvo sakrilo 80 odsto dokaza

Branilac uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, advokat Vladimir Gajić potvrdio je našem listu da je upravo poslao izveštaj  Fondaciji Kluni, koja je zainteresovana za slučaj njegovog klijenta, o stanju predmeta, odnosno krivične istrage koja se već duže od godinu dana protiv Obradovića vodi u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Foto: N1

– Izveštaj je jedan pregled događaja od dana kada je Obradović uhapšen, do najnovijih vezanih za odluku Tužilaštva za VST kriminal da sakrije 80 odsto dokaza od odbrane, kao i o nameri tužioca da me prijavi Advokatskoj komori. Takođe, dao sam jedan pravni odkvir srpskog pravosudnog sistema, radi lakšeg razumevanja našeg procesnog i materijalnog prava – rekao je Gajić za naš list.

Aleksandar Obradović je, podseća njegov branilac, ohrabren činjenicom da je za njegov slučaj zainteresovana jedna tako ugledna fondacija kakva je Clooney Fondatio for justice (Fondacija Kluni), koju predvodi međunarodno poznata i priznata advokatica i borac za ljudska prava Amal Kluni, koja je i supriga holovudske zvezde Džordža Kluni.

Ističe  da odbrana Obradovića ni godinu i kusur dana od njegovog hapšenja nije dobila nijedan dokaz protiv uzbunjivača iz Krušika, „čega nema ni u Severnoj Korejji”.

Navedimo, u najkraćem, da je uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović 18. oktobra prošle godine uhapšen u krugu te valjevske fabrike u “spektakularnoj” akciji desetak naoružanih pripadnika BIA.

Istoga dana protiv njega je pokrenuta krivična istraga, zbog navodnog odavanja poslovne i vojne tajne valjevske fabrike namenske proizvodnje.

U beogradskom Centralnom zatvoru proveo je 20-ak dana, iz kojeg je pušten usled velikog pritiska javnosti.

Potom je bio u kućnom pritvoru, koji mu  je 20. decembra 2019. ukinut rešenjem nadležnog suda.

Krajem prošle godine suspendovan je s posla u Krušiku.

Poznavaoci ove problematike smatraju, potpuno osnovano, reklo bi se, da je jedini greh Aleksandra Obradovića to što je obnarodovao javnu tajnu da privilegovani trgovci oružjem, pre svih kontroverni biznismen Slobodan Tešić i firma GM, čiji je predstavnik bio pokojni Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, kupovinom oružja ispod cene, te neuplaćivanjem avansa pri sklapanju ugovora i neplaćanjem robe pri njenom preuzimanju, isisavaju novac iz domaće vojne industrije i prelivaju ga u sopstvene i džepove svojih političkih mentora iz državnoh vrha.

Organizovan kriminal

Komentarišući najavu tužioca da će da se žali Advokatskoj komor na njega, Gajić predpostavlja da se iza toga krije želja da tužioc odredi ko će da bude branilac Aleksandra Obradovića.

– Ovu besmislenu i po svemu staljinističku nameru tužioca za VST kriminal, vidim kao još jedan vid pritiska na odbranu Aleksandera Obradovića koji je, naravno, i kolosalno besmislen. Tužilaštvo pokušava na sve moguće načine da ućutka odbranu Aleksandra Obradovića, i to je sada njihov glavni cilj. To im, naravno, neće poći za rukom, kao što im neće uspeti ni da prikriju organizovani kriminal u vezi sa trgovinom oružjem u Srbiji – poručuje advokat Gajić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend