20. okt 2020.

Amal Kluni: Nada za pravdu

Fondacija Kluni, koju vodi Amal Kluni zajedno sa svojim suprugom, holivudskim glumcem Džordžom Klunijem, najavila je da će priteći u pomoć uzbunjivaču iz „Krušika“ Aleksandru Obradoviću, koji je ukazao na zloupotrebe u izvozu oružja.

Foto: afromusing (cc)

U toku je priprema izveštaja o toku postupka protiv Obradovića, koji će uskoro biti poslat ovoj fondaciji, koja prati slične slučajeve svuda po svetu.

Protiv Aleksandra Obradovića u Srbiji duže od godinu dana traje istraga zbog sumnje da je odao poslovnu tajnu, jer je novinarima dostavio dokumentaciju koja ukazuje na to da su privatne kompanije po povlašćenim cenama kupovale oružje od „Krušika“, čime su oštetile tu državnu fabriku, a među njima je i privatna firma „GIM“, koju je zastupao pokojni otac ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića –  Branko Stefanović.

Amal Kluni je predsednica Kluni fondacije za pravdu, koju je osnovala zajedno sa svojim suprugom 2016. godine, u cilju poboljšanja pravde u sudnicama, zajednicama i učionicama širom sveta.

Projekat Fondacije Kluni pod imenom „TrialWatch“ prati suđenja novinarima, ženama, LGBTQ osobama, braniteljima ljudskih prava i manjinama i zastupa one koji su nepravedno zatvoreni.

Amal Kluni (rođena Alamudin) je libansko-britanska advokatica specijalizovana za ljudska prava, aktivista i pisac. Pravnica je u londonskoj advokatskoj kancelariji Dauti Strit Čembers.

Među njenim klijentima su Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko i dobitnica Nobelove nagrade Nadija Murad.

Za specijalnu izaslanicu britanske vlade za slobodu medija je imenovana prošle godine, ali je pre oko mesec dana podnela ostavku na to mesto u znak protesta zbog namere vlade da prekrši međunarodni zakon donošenjem zakona o unutrašnjem tržištu.

U žestokoj osudi pretnje britanskog premijera Borisa Džonsona da će pregaziti britanske međunarodne ugovorne obaveze u sporazumu o povlačenju iz EU, ona je opisala vladine postupke kao „žalosne“.

Amal Alamudin rođena je 3. februara 1978. u Bejrutu. Njeno ime na arapskom jeziku znači „nada“. Potiče iz ugledne porodice intelektualaca.

Kada je 1982. godine te prostore zahvatio Libanski građanski rat, njena porodica je bila prisiljena da pobegne.

Nastanili su se u u Džerards Krosu u Bakingemširu u Engleskoj. Studije prava završila je na Oksfordskom univerzitetu.

Diplomirala je 2000, a naredne godine upisala je Pravni fakultet Univerziteta u Njujorku, gde je stekla titulu mastera.

Kvalifikovana je da se bavi advokaturom u SAD i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tečno govori engleski, francuski i arapski jezik. Ona i Džordž Kluni venčali su se 2014. u Veneciji u Palati Farseti, a u junu 2017. rodila je blizance, devojčicu Elu i dečaka Aleksandara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend