17. okt 2020.

Kluni fondacija za N1: Znamo za slučaj Aleksandra Obradovića i pratimo

Portparol Kluni fondacije za pravdu (Clooney Foundation for Justice) rekao je za N1 da su upoznati sa slučajem Aleksandra Obradovića i da bi mogli u budućnosti da posmatraju suđenje ukoliko optužbe protiv njega ostanu na snazi.

Program Kluni fondacije pod imenom Trajalvoč (TrialWatch) nadgleda, kako su naveli, suđenja novinarima, ženama, LGBTQ osobama, borcima za ljudska prava i manjinama, stajući u odbranu onima koji su nepravedno zatvoreni.

„Nadgledanje ovih procesa uključuje slanje posmatrača na suđenja koji zatim iznose stav o pravičnosti suđenja i obezbeđuje podrška ukoliko su načinjeni prekršaji. Upoznati smo sa istragom protiv Aleksandra Obradovića mogli bismo u budućnosti da posmatramo suđenje ukoliko optužbe protiv njega ostanu na snazi“, navodi se u odgovoru iz Fondacije na upit N1.

Advokat Vladimir Gajić, branilac Aleksandra Obradovića, rekao je da ga je pre dva dana kontaktirala Kluni fondacija koja hoće da pomogne Obradoviću, jer takve slučajeve prate svuda po svetu.

Gajić je prethodno podneo Apelacionom tužilaštvu u Beogradu Prigovor zbog nepravilnosti i nezakonitog rada Tužilaštva za Visokotehnološki kriminal (VTK) i zatražio da se ukine oznaka tajne sa predmeta u postupku protiv uzbunjivača iz Krušika.

Aleksandar Obradović uhapšen je prošlog septembra jer je medijima dostavio dokumentaciju koja ukazuje da su pojedine privatne firme imale privilegovan položaj u „Krušiku“ zbog čega je suspendovan sa posla, tri nedelje proveo u zatvoru, a dva meseca u kućnom pritvoru. Usled pritiska javnosti, pušten je na slobodu krajem decembra, a Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal još nije podiglo optužnicu.

Kluni fondacija za pravdu, koju predvode je pravna zastupnica Amal Kluni i njen suprug – holivudska glumačka zvezda Džordž Kluni, od svog osnivanja 2016. posmatra ili je posmatrala više desetina sudskih procesa širom sveta – suđenje Hadžar Rajsuni (Hajjar Raissouni) opozicionoj marokanskoj novinarki optuženoj za navodne zločine među kojima su abortus i vanbračni seksualni odnosi, Marini Zolotovoj – urednici beloruskog nezavisnog portala Tut, po optužbama za sajber kriminal počinjen iz nehata, ili pak Kansu Piskinu (Cansu Piskin), turskom reporteru gonjenom po optužbama za terorizam, prenosi Glas Amerike (VOA).

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend