19. okt 2020.

Gajić: Ne daju nam da vidimo oko 80 odsto dokaza u slučaju Aleksandra Obradovića (VIDEO)

Advokat Vladimir Gajić izjavio je u emisiji Studio N1 Live da je fondacija "Kluni" zainteresovana za slučaj uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, da je tužilaštvo pokušalo njega i Obradovića da "ućutka", kako ne bi iznosili detalje u javnost, kao i da se u procesu pred nadležnim organima "sakriva oko 80 odsto dokaza koje tužilaštvo poseduje".

„Prošle nedelje mi se jedan od predstavnika Fondacije „Kluni“ obratio mejlom, i obavestio me da su zainteresovani za slučaj Aleksandra Obradovića, da ga prate već izvesno vreme, i da žele da vide da li postoji mogućnost da, ukoliko dođe do suđenja, slučaj isprate i pravno i medijski“, rekao je Gajić.„.

On je objasnio da fondacija „Kluni“ prati sve slučajeve u zemljama koje nisu zasnovani na vladavini prava, i gde postoji sumnja da se osumnjičenima održi fer suđenje.

To su slučajevi koji njih interesuju i postali su poznati kao fondacija koja ih prati sa dosta uspeha, kao i po tome da pomažu onima koji su ugroženi“, navodi on i dodaje da je ovo interesovanje dodatno u internacionalizaciji slučaja Aleksandra Obradovića..

„Oni nisu formalno na strani odbrane, oni su posmatrači na prvom mestu, i na osnovu onoga što će videti, doneće odluku da li će da prate slučaj. Ja sam skoro siguran da će se odlučiti da će da prate ovaj slučaj ukoliko bude podignuta optužnica“, rekao je Gajić.

„Pre nekoliko nedelja smo imali priliku da vidimo da se njegov slučaj našao u izveštaju Evropske komisije kada je u pitanju napredovanje Srbije, odnosno nazadovanje u tom putu. Pre toga je ovom je pisala organizacija „Human rights watch“, kao i mnogi svetski poznati listovi“, podsetio je Gajić.

Prema njegovim rečima, internacionalizacija ovog slučaja je pomogla Obradoviću zbog toga što se i naša javnost više zainteresovala za njega, pa je prema njegovom mišljenju, zbog toga i ukinut pritvor.

„Nije mu pomoglo da se postupak protiv njega obustavi. Tužilaštvo je u tom slučaju iz ‘lera’ ubacilo u ‘treću brzinu’ i sada ta istaga ide malo brže. Do 4. ili 5. oktobra, ja kao branilac i Obradović, nismo imali prilike da više od godinu dana vidimo dokaze koje ima tužilaštvo. To je nečuveno. E sada, kada su konačno završena forenzička veštačenja, tužilaštvo je pokazalo spremnost da se upoznam sa dokumentacijom, ali je postavilo prepreku u ovom slučaju, tražili su da potpišem naredbu koja ima šest strana u kojoj stoji da sam upozoren da je dokumentacija koju će mi dati na uvid tajna“, naveo je Gajić i dodao da je to odbio.

„Ne dolazi u obzir da bilo šta potpisujem, ja sam branilac Aleksandra Obradovića, nisam službenik tužilaštva. Stvar se svodi na sledeće, oko 80 posto dokumentacije je tužilac označio kao tajnu, na osnovu mišljenja Ministarstva odbrane i Vojno tehničkog instituta, a to je sve nezakonito. To može da se utvrdi samo važećim zakonima“, pojašnjava Gajić.

On smatra da je tužilaštvo tim potpisivanjem pokušalo da ga „učutka“, kao i da o predmetu Obradovića u narednom periodu ne bi smeo da govori u javnosti.

Kaže i da je prilikom saslušanja prvog svedoka u ovom slučaju video mnogo veću količinu dokumentacije koju ima tužilac od njega.

„Oko 80 odsto dokumentacije nam tužilac ne da da vidimo. Ne daju nam komercijalne ugovore, i ne daju nam izvozne dozvole. Upravo onu dokumentaciju zbog koje je Aleksandar Obradović bio prinuđen da izađe u javnost „, ocenio je Gajić.

Naveo je da sada postoji paradoks u tom slučaju, jer odbrana ne može da vidi dokaze od kojih treba da se brani na sudu.

„Ja sam zato prošle nedelje i podneo prigovor Apelacionom tužilaštvu u Beogradu zbog nezakonitog postupanja, i objasnio sam sa argumentima zbog čega smatram da se oni ponašaju suprotno Ustavu, zakonima i konvencijama koje štite ljudska prava“, podvukao je Gajić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend