10. nov 2022.

Brnabić: Nadležni organi pažljivo prate slučaj pretnji Danasu

Premijerka Srbije Ana Brnabić i šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Jan Bratu razgovarali su o pretnjama koje su upućene redakciji dnevnog lista Danas i istakli važnost i značaj brze i dobre reakcije policije i Tužilaštva u tom slučaju.

Bratu je upoznao premijerku sa detaljima posete redakciji Danasa, zajedno sa članom Stalne radne grupe Veranom Matićem i predstavnikom MUP Bekirom Dudićem.

„Nadležni organi su u stalnom kontaktu i nastavljaju pažljivo da prate ovaj slučaj“, rekla je Brnabić, navodi se u saopštenju.

Brnabić je najavila da će u oblasti medija i informisanja, na prvom mestu biti usvajanje seta izmena i dopuna medijskih zakona.

Pored toga, potrebno je ubrzati rad na sprovođenju Medijske strategije i donošenju Akcionog plana za naredni period, navodi se u saopštenju.

Brnabić je naglasila da će nastaviti da prati sve slučajeve pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika i da oni moraju biti slobodni i bezbedni u obavljanju novinarskog posla.

Šef Misije OEBS je pozdravio rezultate koji su do sada postignuti u toj oblasti, pre svega rad SOS telefona za prijave pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara i saradnju sa kontakt tačkama u MUP i tužilaštvima.

Bratu je poručio da će OEBS nastaviti da podržava sve aktivnosti i dijalog vlade sa novinarskim i medijskim udruženjima.

On je čestitao premijerki na izboru i poručio da će Misija OEBS nastaviti da bude partner Vladi Srbije u sprovođenju reformi i zajedničkih projekata.

„Vlada Srbije ostaće posvećena nastavku reformi i jačanju vladavine prava“, naglasila je Brnabić.

Jedna od tema današnjeg sastanka bili su izbori za Savete nacionalnih manjina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend