09. dec 2022.

Brnabić novinaru N1: Danas radite ili ste se opet „samougasili“?

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na sarkastičan način je prokomentarisala potez televizija N1 i Nova S koje su se odlučile da na 24 sata prekinu emitovanje programa ne bi li ukazale kako bi izgledala medijska slika u Srbiji bez slobodnih medija. "Danas radite ili ste se i danas samougasili", upitala je premijerka Srbije novinara N1 koji joj je postavio pitanje na konferenciji za novinare posle ceremonije kojom je označen početak direktnih letova između Beograda i Tjenđina u Kini.

Brnabić je ocenila da su dve televizije u vlasništvu Junajted medije – N1 i Nova S, pokrenule kampanju o slobodi medija na dan koji je bio veoma važan za Srbiju, kada se održavao samit EU – Zapadni Balkan u Tirani.

„Želim da vam se zahvalim na toj kampanji. Kampanja koju ste pokrenuli na dan kad je bio samit Zapadni Balkan – EU u Tirani, izuzetno važan događaj za Srbiju i političku stabilnost, ne znam šta je bila namera – da se skrene pažnja sa toga ili da se oteža dodatno Srbiji, je pokazala, vi ste pokazali i ovaj drugi medij koji je učestvovao u toj kampanji i koji ima istog vlasnika, da u Srbiji postoji sloboda medija i hvala vam na tome“, rekla je ona.

Dodala je da su se te dve televizije „samougasile“ da bi pokazale da nema slobodnih medija.

„Što znači, kada ste se odlučili da ponovo radite, da u Srbiji postoji sloboda medija. Molim vas da se dogovorimo, jedino kada se vi ugasite tada ne postoji sloboda medija i to se samougasite“, konstatovala je ona.

Brnabić je ocenila da je kampanja N1 i Nove S bila nekorektna prema kolegama iz drugih televizija, navodeći kao primer Juronjuz i Insajder.

„Ali je dobro što, kada ste se upalili, valjda smo svi shvatili da postoji sloboda medija u Srbiji, kao što je postojala i dan pre toga. Dobro, postoji sloboda medija i hvala vam zato što ste nikad jasnije to obrazložili svojom kampanjom“, rekla je Brnabić.

TV N1 i Nova S 6. decembra nisu emitovale program. Na takav drastičan potez odlučili smo se kako bismo ukazali kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale.

Želeli smo da stvorimo realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan – vladajući stav, samo jedno mišljenje i vesti bez kritičkog glasa. Na ovaj način ukazali smo i na višegodišnje pritiske kojima smo izloženi, na pokušaje da nam se vidljivost dodatno ograniči i da nam se onemogući finansiranje i poslovanje.

Poslednji u nizu poteza u Srbiji koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije jeste postupanje Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primenjivi rokovi prošli. Potez dve televizije nije izabran namerno u vreme održavanja samita u Tirani.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend