24. feb 2021.

CPJ pozdravlja presudu za paljenje kuće srpskog novinara Milana Jovanovića 2018. godina

Reagujući na današnju odluku suda u Srbiji kojom je bivšem gradonačelniku Dragoljubu Simonoviću dosuđena zatvorska kazna od nešto više od četiri godine jer je naredio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, Komitet za zaštitu novinara izjavljuje sledeće:

“Pozdravljamo vest da je sud u Srbiji osudio osobu odgovornu za napad iz 2018. godine tokom koga je zapaljena kuća istraživača novinara Milana Jovanovića” rekla je Gulnoza Said, koordinatorka programa CPJ-ja za Evropu i Centralnu Aziju. “Ovom presudom vlasti u Srbiji šalju snažan signal da zločini protiv novinara neće ostati nekažnjeni. Suprotstavljanje nekažnjivosti ovakvih dela je važan korak za sprečavanje budućih napada i posebno je dobrodošlo u Srbiji gde pretnje, zastraživanja i nasilje nad novinarima nisu nepoznanica.”

Dragoljub Simonović, bivši gradonačelnik Grocke, i član vladajuće Srpske napredne stranke, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i tri meseca, a nakon što je utvrđeno da je  kriv jer je u decembru 2018. godine naručio napad molotovljevim koktelima na kuću Milana Jovanovića, kako se navodi u novinskim izveštajima. Prema istim izveštajima, u odsustvu je na istu kaznu osuđen i Aleksandar Marinković, koji je bacio koktel. Presuda je doneta na prvoj instanci i na nju je moguće uložiti žalbu, kako se navodi u ovom izveštaju.

Milan Jovanović, izveštač nezavisnog vebsajta Žig Info, je u trenutku napada bio u svojoj kući u beogradskom prigradskom naselju Vrčin, što je CPJ svojevremeno dokumentovao.   Jovanović i njegova supruga su pobegli kroz zadnji prozor kuće i posmatrali su kako se njihova celokupna imovina, uključujući i automobil, uništava.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend