07. nov 2022.

Cvejić: Novinari Danasa zbog pretnji rade od kuće, jače patrole oko redakcije

Redakciji lista Danas u nedelju je stigla pretnja da će proći kao francuski Šarli ebdo, kada je 2015. godine u napadu ekstremista ubijeno 12 ljudi, od kojih 10 novinara. Urednik portala Danas Bojan Cvejić rekao je da su nadležni brzo reagovali posle prijave i da je Policijska uprava Vračar obećala da će pojačati patrole oko redakcije. On je istakao da je ova pretnja shvaćena veoma ozbiljno jer se razlikuje od ostalih, a da su zaposleni uplašeni i uznemireni zbog čega rade od kuće.

Cvejić je za N1 rekao da su nadležnima još u nedelju prijaveljne pretnje koje su stigle na mejl adresu glavnog urednika Danasa Dragoljuba Draže Petrovića, a o tome su obaveštena i sva novinarska udruženja, ambasade i nevladine organizacije.

Urednik portala Danasa dodaje da su nadležni krenuli brzo da reaguju, kontaktirali su ih iz Tužilaštva i policije, a iz Policijske uprave Vračar su obećali da će pojačati patrole oko redakcije i rekli da pozovu ako bilo šta sumnjivo primete.

„Javili smo zaposlenima da ko se oseća ugroženo može da ostane da radi od kuće. Ljudi su uplašeni i nije im sve jedno i nije sve jedno da rade u atmosferi straha. Očekujemo da će nadležni što pre da pronađu počinioca“, kazao je Cvejić.

On ističe da se u Danasu i dalje nadaju da je ova pretnja bezazlena, ali da su bili prinuđeni da deluju preventivno jer strah postoji.

„Često dobijamo pretnje, ali to su uglavnom pretnje u afektu koje su drugačije napisane, za razliku od ove koja je inteligentno i pronicljivo napisana, od nekoga ko prati naš rad. Ovaj mejl je dosta drugačiji od svih ostalih i zato smo digli na viši nivo. Samo poređenje sa Šarli ebdoom je zastrašujuće“, kazao je Cvejić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend