14. feb 2019.

Dejvid Mekalister: Bez slobode medija nema članstva u EU

Pročitao sam izveštaj Fridom hausa i većinu tih nalaza takođe ćete pronaći u izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta. Kada govorimo o slobodi medija, Evropski parlament je veoma jasan.

Sloboda medija je ključni indikator spremnosti jedne države da postane deo EU. To podrazumeva posvećenost demokratiji, dobru upravu i političku odgovornost putem političkog dijaloga, kritičke diskusije i debate, te izražavanja suprotstavljenih mišljenja. Sloboda štampe je od najveće važnosti za svaku demokratiju i preostaje još mnogo posla da se uradi u tom domenu u svih šest država Zapadnog Balkana, kaže u razgovoru za Danas Dejvid Mekalister, šef Spoljnopolitičkog odbora (AFET) i izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta, komentarišući nedavno objavljeni izveštaj organizacije Fridom haus „Slobode u svetu 2019“, u kojem je Srbija svrstana u kategoriju „delimično slobodnih zemalja“.

* Kako ocenjujete zahtev AFET-a da se pretpristupna pomoć državama kandidatima za članstvo u EU suspenduje ukoliko te zemlje ne budu poštovale demokratiju i vladavinu prava?

– Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta je 4. februara usvojio stav o Trećem instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA III). Tekst je usvojen sa 44 glasa za, dva protiv, i dva uzdržana. Pozdravljam to što ovaj izveštaj uključuje uslovljavajuće tačke, što znači da bi se države u procesu proširenja koje nazaduju u domenima demokratije, vladavine prava ili ljudskih prava suočile sa posledicama u smislu finansiranja. Ipak, da bi to postalo zakon, o finalnom tekstu ove uredbe treba da se usaglase Evropski parlament i Savet EU.

* Kako gledate na tempo reformi koje Srbija sprovodi u segmentu vladavine prava?

– Dostižemo „kritičnu raskrsnicu“ u pregovorima, gde je potrebno da se Srbija postara da njene institucije i pravosuđe funkcioniše u praksi i da donosi rezultate. Potrebne su ubedljive pravosudne i institucionalne reforme i baze podataka o vladavini prava. To zabrinjava naročito u domenu slobode izražavanja i medija, pravosudnih reformi, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

* Nedavno ste se u Briselu susreli sa liderima srpske opozicije, Vukom Jeremićem i Draganom Đilasom. Kakvi su Vaši utisci o ovom sastanku?

– Kao izvestilac EP za Srbiju, pokušavam da dobijem celovitu sliku o situaciji u državi. Stoga, redovno se srećem sa predstavnicima vlade, kao i opozicije i civilnog društva. Na tom sastanku gospodin Jeremić i gospodin Đilas informisali su me o novoformiranom Savezu za Srbiju.

* Šta mislite o protestima koji se odigravaju u Beogradu i mnogim drugim gradovima u Srbiji?

– Verujem da su protesti veoma važan i legitiman način za ljude u bilo kojoj državi da izraze svoje mišljenje. Sve dok su protesti mirni, glas demonstranata biće saslušan i uvažen.

* Da li ćete u skorije vreme posetiti Beograd?

– Predvodiću delegaciju AFET-a koja će 27. i 28. februara boraviti u Beogradu. Veoma se radujem što ću detaljno čuti ono što svi zainteresovani akteri imaju da nam kažu.

* Nadate li se da će do kraja ovog meseca biti nastavljen Briselski dijalog o Kosovu?

– Krajnje je vreme da vlada u Prištini povuče svoju odluku o povećanju taksi na sto odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da se obe strane, Srbija i Kosovo, vrate za pregovarački sto. Ali, o temama i vremenskom rasporedu pregovora zajednički odlučuju Beograd i Priština.

„Beograd i Priština da nastave pregovore“

* Očekujete li da uskoro biti postignut nekakav sporazum o Kosovu?

– U ovom trenutku nije moguće predvideti ni sadržaj ni datum mogućeg sporazuma. Ipak, ja ohrabrujem obe strane da nastave da rade na zajedničkom cilju normalizacije odnosa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend