19. dec 2018.

Direktor fabrike „Milan Blagojević“ na pitanja novinara Insajdera o pozivu zaposlenima da glasaju za SNS: Sram te bilo…(TONSKI ZAPIS)

Od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji javna i državna preduzeća zloupotrebljavaju se u partijske svrhe, bilo da je reč o sugerisanju zaposlenima za koga da glasaju na izborima, ili o organizovanju njihovih odlazaka na skupove na kojima se dočekuju najviši državni ili partijski funkcioneri...

Preuzeto sa insajder.net

O kakvim zloupotrebama je reč možda se i najbolje vidi na primeru Radoša Milovanovića, višedecenijskog direktora državne kompanije „Milan Blagojević – Namenska“, koji je neposredno pre lokalnih izbora u Lučanima na proslavi fabrike „zamolio“ zaposlene da glasaju za SNS. Na pitanje Insajdera da li misli da je na ovaj način zloupotrebio javnu funkciju u partijske svrhe, Milovanović odgovara: „Sram te bilo, šta ti meni držiš predavanja kako ja treba da se ponašam“.

Izbori u Lučanima i za vlast i za opoziciju prošle nedelje bili su najvažnije mesto u zemlji. Nju su posetili najviši državni funkcioneri, uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, dok je opozicionom Savezu za Srbiju to bilo prvo učešće na izborima.

U kampanju se uključio i Radoš Milovanović, direktor državne kompanije „Milan Blagojević – Namenska“, koji se na proslavi fabrike, neposredno pre izbora, ovako obratio zaposlenima:

„Molim vas da radi fabrike izađete u nedelju na izbore i zaokružite ’jedan’ – SNS, koja nam omogućuje ove dobiti“, rekao je Milovanović.

Deo radnika njegov govor propratio je aplauzom, a Milovanović je potom rekao:

„Aplauz da čuje Aleksandar Vučić“.

Snimak sa ove proslave objavljen je na Jutjubu 12. decembra, četiri dana pre zakazanih lokalnih izbora u Lučanima. Novinari Insajdera pozvali su Radoša Milovanovića sa pitanjem zašto je kao direktor jedne državne kompanije, koja pripada svim građanima, pozvao zaposlene da glasaju za SNS, ali su umesto odgovora usledile uvrede.

„Zašto sam to učinio? Ko vam daje pravo da me to pitate“.

Na našu konstataciju da je direktor državnog preduzeća, Milovanović kaže da na takva pitanja ne odgovara. Sličan odgovor dobili smo i na pitanje da li je zloupotrebio funkciju direktora u partijske svrhe.

„Alo, sram te bilo. Šta ti meni držiš predavanja kako ja treba da se ponašam. Ko ti daje pravo. Kako te nije sramota! Ostavi me na miru. Ti mene sada ispituješ šta sam ja to rekao. Imam pravo da kažem“, navodi on.

Na naše ponovljeno pitanje da li misli da je zloupotrebio direktorsku funkciju u partijske svrhe, Milovanović kaže da je „pričao kao čovek“.

„Vidim šta napredna stranka radi. I nemoj više da me zoveš. Zaboravi moje ime i prezime“,  završava on.

Nedeljkov: To je krivično delo pritiska na birače

Da je Radoš Milovanović sugerisanjem zaposlenima da glasaju za SNS počinio krivično delo pritiska na birače, smatra Raša Nedeljkov, direktor NVO Crta. On za Insajder kaže da je u ovom slučaju došlo do spajanja privatnih, odnosno partijskih interesa sa zloupotrebom javnih, odnosno resursa svih nas.

„Za  kvalitet izbornog proces i slobodno izražavanje volje birača posebno je zabrinjavajuće kada direktor jedne fabrike, na čijem je čelu još od osamdesetih godina, jasno kaže za koga treba da se glasa. To je čovek koji je prošao sve sisteme. Kada neko drži fabriku u ovako osiromašenoj i ekonomski bednoj zemlji, on je izvor života u tom delu zemlje. Kada takva figura sugeriše kako treba da se glasa, to je više od indirektnog pritiska na ljude. On u suštini šalje poruku – ukoliko ne budeš glasao onako kako ja želim, ostaćeš bez posla“, kaže Nedeljkov.

On navodi da je Krivični zakonik veoma jasan i da bi tužilaštvo moralo da reaguje.

„U Krivičnom zakoniku piše da niko ne sme nikog da prisiljava da glasa ili ne glasa za nekog. U ovom slučaju reč je o o pritisku u kome se na vrlo direktno daju uputstva kako na izborima da se glasa. To je neprihvatljivo i što se tiče demokratskih principa. Očekujem od tužilaštva da radi svoj posao“, zaključuje Nedeljkov.

O tome kakva je bila atmosfera uoči izbora u Lučanima, ali i kako je Milovanović pozvao radnike da glasaju za SNS, pogledajte u prilogu novinara Insajdera.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend