16. feb 2017.

Diskriminacija Danasa

Novinar Danasa proglašen je personom non grata na događaju koji je u ponedeljak organizovala Informativna služba Grada Beograda.

10121 - Dnevni list Danas - logoNašem kolegi je na licu mesta rečeno da je poziv Danasu otkazan zbog „nekih tekstova“ koje smo „objavljivali prethodnih dana“. Ne samo to – ljude iz službe za PR beogradske vlasti interesovalo je da li naš novinar ima „škakljiva pitanja“.

Da stvar bude bizarnija – Grad Beograd najpre je u nedelju uredno poslao poziv našoj redakciji za taj događaj, pa je u ponedeljak ujutru, verovatno posle saznanja da je bivša supruga gradonačelnika „progovorila“ – ista služba poslala mejl da se događaj na kome je najavljeno prisustvo gradskog menadžera Gorana Vesića – otkazuje.

Zanimljivo, mejl da se događaj otkazuje poslat je samo Danasu i Televiziji N1. Dakle, onima za koje je postojala osnovana sumnja da će možda pitati nešto na šta Vesić nema spreman odgovor. Naš novinar nije video mejl da se događaj „otkazuje“, pa je otišao tamo i saznao da se događaj koji je „otkazan“ održava – ali samo za „probrane“.

I kada novinarku Studija B izbacuju sa konferencije za štampu pokreta „Dosta je bilo“ i kada novinara Danasa udaljavaju sa događaja koji organizuje Grad Beograd – radi se o pokušaju uvođenja medijskog jednoumlja. S tim što funkcionere Grada Beograda koji odlučuju ko je podoban, a ko ne, plaćaju, pored ostalih, i novinari i čitaoci Danasa.

List Danas, inače, redovno prati rad gradske vlasti Beograda. O stvarima koje su za pohvalu pišemo pohvalno, o onima koji su za kritiku pišemo kritički. Međutim, neko ne može da oprosti što redovno u tekstovima naših novinara i kolumnista pitamo: ko je rušio u Savamali?

Ali nije Danas taj događaj izmislio, niti se u taj događaj upleo ko pile u kučine. Ili ko SNS u Savamalu. Taj događaj su organizovali, prema rečima premijera, ljudi iz vrha gradske vlasti, a mi verujemo premijeru da je to tako.

I nismo mi organizovali najskandalozniji konkurs za medijske projekte u novijoj istoriji, gde su novce iz budžeta dobijali uglavnom potpuno anonimni medijski radnici i nepoznate medijske kuće i firme, od kojih su neke osnovane posle raspisivanja konkursa.

Medijska diskriminacija nikada nije bila rešenje za okolnost da neka vlast radi loše. Ali je takva vrsta odnosa prema medijima uvek dobar pokazatelj da neka vlast nešto krije. Ili nema odgovor na sva „škakljiva“ pitanja.

Uglavnom, očekujemo izvinjenje gradonačelnika Siniše Malog, gradskog menadžera Gorana Vesića i Informativne službe Grada Beograda. Ukoliko ga ne bude bilo, znaćemo ne samo da nemaju odgovore nego nemaju ni kućno vaspitanje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend