15. feb 2017.

„Danas“ nepoželjan zbog profesionalnosti

Novinarska udruženja oštro osuđuju potez Grada koji je juče otkazao poziv na događaj medijima koji postavljaju "nezgodna pitanja"

Novinarska udruženja najoštrije su osudila odluku gradskih vlasti da novinara Danasa vrate sa događaja koji je organizovao Grad Beograd.

Obilazak kome je prisustvovao gradski menadžer Goran Vesić dva puta je navodno otkazan i na kraju održan samo da bi se sprečilo prisustvo medija koji bi mogli da postavljaju „nezgodna“ pitanja, a takvo ponašanje gradskih čelnika ocenjeno je kao narušavanje javnog interesa a pre svega kršenje zakona.

Da je ovakvo ophođenje gradske vlasti prema pojedinim medijima nezakonito, ukazuje i Dragan Janjić, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

– Svi organi javne vlasti su obavezni da pod istim uslovima obezbede medijima pristup svim događajima. To je njihova zakonska dužnost, ne samo stvar dobre volje. Kada vlast ne ispunjava tu obavezu, to je loš signal demokratskog kapaciteta i slobode javne reči – objašnjava on.

Janjić smatra da je cilj čelnika Grada pokušaj prinude medija da izveštavaju o aktivnostima vlasti „onako kako su oni zamislili“, posebno zbog predstojećih predsedničkih izbora.

– To se u Srbiji često dešava, naročito uoči izbora, kad pozicija postane opterećena međusobnim sukobima, posledice naročito snose mediji koji nisu zavisni od države i drugih centara moći. Uopšte me ne čudi što se to desilo baš sa Danasom – ističe Janjić.

Da se radi o jasnom kršenju Zakona o javnom informisanju, potvrdio je i Petar Jeremić, predsednik izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije, koji je istakao da niko nema pravo da zloupotrebom državnih funkcija i ovlašćenja diskriminiše medije.

– Takva vrsta diskriminacije je prekršaj Zakona o javnom informisanju i medijima. Problem je što za tu zakonsku odredbu ne postoji sankcija, odnosno nije definisana kaznena odredba. Za nadzor nad sprovođenjem ovog zakona je nadležno Ministarstvo kulture i informisanja tako da bi oni trebalo da nađu rešenje za takve slučajeve – objašnjava Jeremić.

Sa resornim ministarstvom, odnosno sekretarom za informisanje Ninom Brajovićem smo pokušali da stupimo u kontakt kako bi mu predočili situaciju i zatražili stav ministarstva, međutim odgovor do zaključenja ovog broja Danasa nismo dobili.

Podsetimo, Informativna služba Grada Beograda je u ponedeljak ujutru Danasu otkazala poziv na obilazak otvaranja rampe za invalide gde je trebalo da se pojavi gradski menadžer Goran Vesić, a ubrzo zatim novi poziv za isti događaj prosledila samo odabranim medijima. Kada se naš novinar Aleksandar Pavlović ipak pojavio na mestu sastanka, predstavnik PR službe je hteo da zna da li će postavljati neka „škakljiva pitanja“, a zatim i rekao da je poziv Danasu otkazan, „zbog nekih tekstova koje ste pisali prethodnih dana“. Posle par telefonskih poziva, predstavnik PR službe je svim novinarskim ekipama rekao da se događaj otkazuje zbog „sastanka gradskog menadžera sa delegacijom iz Mađarske“, a našem novinaru je predočeno da „nije dobro razumeo razlog otkazivanja“. Obilazak novoizgrađene rampe je ipak održan, vest objavljena na portalu gradske informativne službe Beoinfo, a zatim i na Studiju B i agenciji Tanjug.

Alimpić: Odlika zatvorenog društva

Zoran Alimpić, odbornik DS u gradskoj Skupštini, ocenio je ovakav potez gradske vlasti kao skandalozan i nedopustiv. „Ako je u pitanju događaj koji je javni i u interesu je građana, nema nikakvog razloga da se tu sprovodi cenzura, i da se probiraju novinari. Međutim, logično je da postoji naređenje „odozgo“ da niko ne sme ništa da odgovara i govori, s obzirom da će čak i umesto gradonačelnika na optužbe odgovarati premijer. To je odlika zatvorenog društva, diktature“, rekao je Alimpić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend