26. jan 2021.

Diskriminacija novinara u Kragujevcu: Vučić zove samo probrane beogradske medije koji postavljaju poželjna pitanja

Predsednik Aleksandar Vučić i episkop Šumadijske eparhije Jovan u Šumaricama govorili samo za Pink, RTS i Tanjug, dok nijedan drugi medij nije ni obavešten o poseti. Građani nisu saznali koliko se novca ulaže u crkvu u Šumaricama, ali je zato predsednik odgovarao o karikaturi u NIN-u, vakcinaciji, te o tome da li vlada kao Miloš, Milutin ili Tito

Aleksandar Vučić (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je prošlog petka Kragujevac i sastao se sa episkopom šumadijskim gospodinom Jovanom. Oni su u pratnji gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića obišli Spomen-park u Šumaricama i Crkvu Svetih novomučenika kragujevačkih, za koju će država obezbediti novčanu pomoć.

Sve bi to izgledalo kao uobičajena poseta zvaničnika iz Beograda, da kamere nisu zabeležile da su ovom događaju prisustvovali samo novinari tri medijske kuće – Radio-televizije Srbije, Tanjuga i Televizije Pink.

Novinar Pinka Vučiću nije postavio nijedno pitanje o crkvi u Spomen-parku ili Kragujevcu, već o vakcinaciji, karikaturi u NIN-u, seksualnom uznemiravanju u školi glume, te da li vlada kao knez Miloš, kralj Milutin ili Tito

Čitalac bi ovde mogao da pomisli da su novinari kragujevačkih redakcija, kao i pojedinih nacionalnih kuća, bojkotovali dolazak predsednika. Potpuno obrnuto – nijedan kragujevački medij nije dobio poziv za ovaj događaj, a to su za Cenzolovku potvrdili i dopisnici drugih nacionalnih medija.

Kragujevački novinari ističu da je ovo prvi put da niko ne bude pozvan na događaj na koji dolazi i predsednik republike. Posebno je to začudilo dopisnike, koji kažu da, hteli ili ne hteli, u prošlosti nisu mogli da propuste ovakav događaj. Posete predsednika pratili su čak i van Šumadijskog okruga.

Gordana Mirović, dugogodišnja dopisnica agencije Beta, ističe da je organizacija ovakvih događaja u Kragujevcu do sada prolazila bez problema. Novinare bi obavestila informativna služba Grada ili Predsedništva u Beogradu. Uglavnom su o poseti predsednika bili unapred obavešteni da bi se akreditovali i prosledili potrebne informacije.

Favorizovanje i diskriminacija medija

Mirović ističe da je prošle godine državni vrh prisustvovao otvaranju Data centra i kineske kompanije Yangfeng u Kragujevcu i da je svaki put dobila poziv.

Ona smatra da mediji moraju biti pozvani na takve događaje, a da li će da dođu zavisi od njihove uređivačke politike. Ignorisanjem pojedinih redakcija i novinara, kaže, država ih deli na medije prvog i drugog reda.

„Kada se samo određenim medijima omogući da izveštavaju, očigledno je reč o favorizovanju jednih i diskriminaciji drugih. Nama se ne daje šansa da se bavimo svojim poslom i na taj način se omalovažava medij, novinar i njegov rad. Plašim se šta će se desiti ako svi počnu tako da se ponašaju i da biraju medije za koje žele da govore. Ostali onda mogu da se ugase. To znači da bavljenje novinarstvom postaje privilegija, odnosno da samo pojedini privilegovani mediji mogu da dođu do informacija. Primer iz Kragujevca nam pokazuje da nastupa potpuna centralizacija informisanja koja se vodi iz prestonice“, objašnjava Gordana Mirović.

Ko je organizovao posetu

Sagovornici Cenzolovke ističu da se prilikom poseta predsednika ili premijera organizacijom uglavnom bavi njihova Služba za odnose sa javnošću. Gradska informativna služba je najčešće neka vrsta tehničke podrške, koja u nekim slučajevima obavesti redakcije ili prikupi njihove podatke i prosledi službama u Beogradu.

O organizaciji ovog događaja oglasio se i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, koji je na pitanje novinara zbog čega nisu bili pozvani rekao da organizacija nije bila u rukama Grada i da on zbog toga ne može da odgovori na to pitanje.

Cenzolovka je dobila informaciju i iz Šumadijske eparhije, gde su nam takođe rekli da ni oni nisu organizovali posetu predsednika Vučića Kragujevcu.

Ostalo je samo Predsedništvo. Cenzolovka je prosledila mejl sa pitanjima da li je Predsedništvo organizovalo posetu i zbog čega nisu poziv dobili kragujevački mediji, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Ona je ukazala na to da su građani Kragujevca i Srbije ostali uskraćeni za informaciju koliko će novca država uložiti u završetak radova na crkvi u Šumaricama, jer to niko od prisutnih novinara nije pitao predsednika.

Izgledalo je kao da to i nije pravi razlog posete, pa su gradom ubrzo počele da se raspredaju priče da je Vučić došao da sa episkopom razgovara o izboru novog patrijarha.

Upravo takve nezgodne teme razlog su, prema mišljenju dopisnice Nove S Zlatije Labović, zbog koga mnogi mediji nisu obavešteni o dolasku predsednika u Kragujevac.

On vređa deo naroda države kojom rukovodi, jer se obraća samo pojedincima koje smatra valjanim i korisnim. Ostali su oni koji gledaju televizije koje on ne voli i diskredituje i zato ih vidi kao nepotrebne i beskorisne (Zlatija Labović, Nova S)

Predsednik i Srpska napredna stranka neopravdano targetiraju određene medije kao opozicione i ne žele da se dovedu u položaj da im novinari iz tih redakcija postave nezgodna i nenaručena pitanja.

„Ne čudi me što niko nije bio pozvan jer su predsednikovi najbolji emiteri upravo RTS, Pink i Tanjug. On savršeno targetira publiku koja za njega glasa i samo to gleda. Da je pozvao novinare Nove S ili N1, mi bismo mu sigurno postavili pitanja koja su veoma značajna za građane Kragujevca i Srbije. Zbog toga je on rešio da isključi druge medije, da mu oni ne budu ometajući faktor i da se samo obraća svojim izuzetno disciplinovanim glasačima“, ističe Labović.

Ona smatra da ovakvim deljenjem medija na podobne i nepodobne predsednik deli i njihovu publiku na isti način.

„On vređa deo naroda države kojom rukovodi, jer se obraća samo pojedincima koje smatra valjanim i korisnim. Ostali su oni koji gledaju televizije koje on ne voli i diskredituje i zato ih vidi kao nepotrebne i beskorisne. Ne idu mu u prilog i nisu alatke koje mogu da mu donesu rezultate i glasove na narednim izborima“, zaključuje Labović.

Zar prisutnim kolegama nije bilo neobično?

Ni predstavnici lokalnih redakcija nisu iznenađeni što novinari nisu obavešteni o poseti predsednika, ali ih iznenađuje reakcija kolega.

„Iznenadio sam se da novinar RTS-a nije primetio da su ispred predsednika Srbije samo tri mikrofona i tri televizijske ekipe. Zar mu to nije bilo neobično? Predsednik je u poseti prvoj prestonici Srbije, kolevci srpskog novinarstva, a nijedan novinar iz Kragujevca nije došao da bar zabeleži tu posetu. Meni bi to bilo neobično – zapitao bih se gde su ostale kolege. Očekivao bih i pitanje novinara TV Pink: ’Predsedniče, predsedniče, kako tumačite činjenicu da Vas novinari iz Kragujevca bojkotuju? Da li time što nisu došli u Šumarice da zabeleže ovaj istorijski dan, oni šalju neku skrivenu poruku’“, kaže Miroslav Čer, urednik portala Pressek.

Primer iz Kragujevca nam pokazuje da nastupa potpuna centralizacija informisanja koja se vodi iz prestonice (Gordana Mirović, Beta)

Prema njegovim rečima, nažalost, to je realno stanje stvari.

„Ni nekoliko dana ranije novinari iz Kragujevca nisu bili obavešteni o poseti ministra policije Aleksandra Vulina. Redakcijama nije prosleđeno ni šturo saopštenje o toj poseti, već je na sajtu MUP-a samo ’okačena’ vest“, podseća Čer.

Naši sagovornicu ocenjuju da poseta nije bila iznenadna i da je neko planirao da o njoj izveštavaju samo mediji bliski vlasti. Očigledno je da je neko izdvojio ta tri medija koji svuda mogu ili moraju da prate predsednika. To se videlo i tokom obraćanja predsednika Vučića i episkopa Jovana kada je pitanja postavljao samo novinar Televizije Pink.

On nije postavio nijedno pitanje koje se odnosilo na crkvu u Spomen-parku ili na Kragujevac uopšte, već je sa predsednikom razgovarao o vakcinaciji, karikaturi u NIN-u, o seksualnom uznemiravanju u školi glume i o tome da li predsednik Vučić vlada kao knez Miloš, kralj Milutin ili Josip Broz Tito.

1 komentar za: “Diskriminacija novinara u Kragujevcu: Vučić zove samo probrane beogradske medije koji postavljaju poželjna pitanja

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend