21. jun 2019.

Dragoljub Simonović osmi put tužio urednika portala Žig info Željka Matorčevića

Urednika portala Žig info Željka Matorčevića još jednom je tužio bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, optužen da je naručio paljenje kuće novinara tog sajta Milana Jovanovića.

Željko Matorčević (foto: N1)

Simonović je osmi put tužio Matorčevića, ovoga puta zbog tekstova za koje smatra da su „izuzetno uvredljive sadržine“ i da su mu „neposredno uzrokovali štetu“, te traži da mu Matorčević plati 300.000 dinara.

U tužbi se navodi i tekst „Ciganizam i renesansa: Put predsednika Grocke – od siromaštva do bogatstva“, za koji Matorčević kaže da ga nije on pisao, već kolega potpisan inicijalima Z. Ž.

Radi se o tekstu o Simonovićevom enormnom bogaćenju. Neverovatno je da me tuži zbog toga, kad se zna da ima kuću od hiljadu kvadrata. I zašto on tek sada, kao osumnjičeni za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, podnosi tužbe za tekstove iz 2016, 2017. i 2018. godine? Zašto se nije setio da to ranije uradi? (Željko Matorčević)

Simonović u tužbi navodi da je Željko Matorčević u Agenciji za privredne registre naveden kao zastupnik Medijskog centra Žig info, koji je registrovan kao udruženje. On se poziva na Zakon o javnom informisanju, u kom stoji da „pravna i fizička lica, izdavači medija moraju biti registrovani kod nadležnog organa Republike Srbije za obavljanje delatnosti“.

„Na osnovu iznetog, a polazeći od činjenice da je navedeno udruženje u Agenciji za privredne registre registrovano za obavljanje Delatnosti ostalih organizacija na bazi učlanjenja, a da u Registru medija nije ni registrovano, posredno se dokazuje da udruženje Medijski centar Žig info kome je zastupnik tuženi Željko Matorčević apsolutno nema nikakve veze sa pojmom medij, a još manje sa pojmom novinarstvo i novinarski poziv“, piše u tužbi.

U izjavi za Cenzolovku Matorčević se pita ko je Dragoljub Simonović da zaključuje ko je i u kojoj meri novinar. Kaže da je u spornom tekstu samo navedeno šta Simonović ima od imovine, te da je ironično to što ga Simonović sada tuži za tekst objavljen pre godinu dana. 

„Radi se o tekstu o Simonovićevom enormnom bogaćenju. Neverovatno je da me tuži zbog toga, kad se zna da ima kuću od hiljadu kvadrata. I zašto on tek sada kao osumnjičeni za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića podnosi tužbe za tekstove iz 2016, 2017. i 2018. godine? Zašto se nije setio da to ranije uradi? Ja ovo vidim kao vid pritiska na mene i druge kolege koji pišu za Žig info.“

Matorčević kaže da je Simonović u drugim tužbama navodio da mu je pisanjem kao nosiocu liste SNS-a umanjio glasove i da je morao da se pravda pred građanima, a opšte je poznato da je nosilac izborne liste zapravo bio predsednik Srbije Aleksandar Vuč.

„Kada bi Aleksandar Vučić izašao u javnost i rekao da Dragoljub Simonović više nije član Srpske napredne stranke, on više ne bi bio glavni čovek u Grockoj. Očigledno je da ne žele da ga izbace i da on može da radi šta hoće. Pred Drugim osnovnim sudom me tuži kao građanin Simonović protiv građanina Matorčevića, kao da nisam novinar, a pred Višim sudom me tuži kao glavnog i odgovornog urednika i traži odštetu od preko milion dinara. To je apsurdno“, kaže Matorčević.

Uključujući i ovu tužbu, Simonović potražuje ukupno 2,7 miliona dinara zbog tekstova objavljenih na portalu Žig info.

1 komentar za: “Dragoljub Simonović osmi put tužio urednika portala Žig info Željka Matorčevića

  1. Deki

    Ako sudi viši sud po Zakonu o informisanju onda te tuzbe nisu predate blagovremeno u riku od 6 meseci od objavljivanja. U odgovoru na tuzbu osporiti zakonitost tužbe i nenadleznost viseg suda i ne upustati se u proces do ogdovora suda. Moraju biti odbačene i da se urednik žali na tu činjenicu.

    23. јун 2019. at 14:01

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend