03. jul 2018.

DRUŠTVO SUDIJA: Matić utiče na sud. MATIĆ: Sudije nisu izuzete od prava javnosti da bude informisana

Društvo sudija Srbije saopštilo je da Veran Matić izjavom za Cenzolovku krši pretpostavku nevinosti i utiče na sudsko veće u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Matić: Poštujemo nezavisnost suda, ali nećemo da zabijamo glavu u pesak kad je svima jasno šta se događa.

Društvo sudija Srbije saopštilo je danas, kako piše Beta, da izjava predsednika Komisije za istraživanje ubistva novinara Verana Matića o tome kako Sudsko veće vodi slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije, povređuje pretpostavku nevinosti i protivpravno utiče na sud.

Ono je reagovalo na intervju koji je Matić dao za Cenzolovku i u kome navodi da „ima utisak da Sudsko veće koje vodi slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije pojedinim odlukama pokazuje jasnu nameru da oslobodi optužene za ubistvo Ćuruvije“.

Društvo sudija Srbije je ocenilo da se ovom izjavom povređuje pretpostavka nevnosti jer je data u toku sudskog postupka.

Tim povodom, Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, u izjavi za javnost ukazuje da „sudije nisu izuzete od prava javnosti da bude informisana“. 

„Nisu oni posebna kasta kojoj niko ništa ne sme da zameri. Naprotiv, trebalo bi da im budu javno objavljene fotografije i imovina koju poseduju, a na njima je da sude po zakonu. Komisija za istraživanje ubistava novinara nijednim svojim aktom nije se mešala u samostalnost tužilaštava i nezavisnost suda, ali sigurno neće da zabija glavu u pesak u situacijama kada je svima jasno sta se događa“, kaže Matić i izražava nadu da će Društvo sudija „smoći snage da u svojim redovima izdvoji žito od kukolja i ukaže na one koji nečasno vrše poverenu sudijsku dužnost“. 

„Slučaj Ćuruvija može da bude test za sve: izvršni organi i tužilastvo su pokazali svoju profesionalnost, a da li je Društvo sudija to videlo i kod veća koje vodi postupak?“

Društvo sudija Srbije, međutim, kako prenosi Beta, ističe da Matić protivpravno utiče na sud i svojim izjavom da „Sudsko veće donosi nezаmislivu odluku dа nа kućni pritvor pusti optužene…“ Oni dodaju da je dužnost suda da postupаk sprovede sа što mаnje odugovlаčenjа, „što ne znаči i dužnost određivаnjа pritvorа“.

„Jer pritvor nije kаznа i, budući dа zаdire u slobodu gаrаntovаnu svаkome, izriče se sаmo izuzetno, rаdi obezbedjenjа prisustvа okrivljenog u postupku“, navodi se u izjavi Društva sudija, koje traži da Visoki sаvet sudstvа reаguje.

Matić, sa druge strane, kaže da nije pravnik, ali da je „naučio da se pritvor ne određuje samo radi sprečavanja bekstva, već i zbog sprečavanja uticaja na svedoke, pa se pitam što to nije pomenulo Društvo sudija ili taj pojedinac – jer uvek je reč o pojedincu iz Društva sudija?“

On poziva Društvo sudija da objasni kako i zbog čega se tokom suđenja za ubistvo Ćuruvije zakazuju jedno ili dva ročišta mesečno „za predmet za koji je izuzetno zainteresovana javnost i sama država koja je i formirala Komisiju (za istraživanje ubistava novinara)“. 

„U jednom se slažemo“, kaže Matić, „pritiska na sud ne sme biti, a gde je Društvo sudija da se oglasi kad je taj pritisak prikriven i interesno zasnovan? Komisija je samo obavestila javnost koja treba da bude vrhovni sudija“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend