08. apr 2018.

Državni sekretar: „Južne vesti“ da se obrate nama zbog pritisaka

Povodom raznoraznih pritisaka i pretnji, kako je to objasnio državni sekretar zadužen za medije Aleksandar Gajović, novinari treba da se obrate Ministrarstvu kulture i informisanja. To isto važi, prema njegovim rečima i za Južne vesti, koje su već godinama meta poreske inspekcije i čiji se oglašivači zastrašuju, uprkos tome što pretnje dolaze od još jednog državnog aparata.

Prošle godine „Vranjske“ ugašene baš po ovom receptu; foto: Print screen/Youtube (preuzeto sa juznevesti.com)

Ipak, Gajović je u emisiji Kvaka23 rekao da nema dovoljno informacija o slučaju niškog portala, te da bi trebalo da se urednik Južnih vesti Predrag Blagojević obrati njemu.

Neka se gospodin Blagojević nama obrati da vidimo o čemu se tu radi. Niste mi dali dovoljno elemenata da bih mogao da zaključim. A elementi bi morali biti i u pisanoj formi, kako bismo imali uvid o čemu se tu radi, ko ga pritiska, zašto i na koji način. Neka se on nama javi, mi ćemo, ja lično i sektor medija u Ministarstvu kulture i informisanja, pomoći svakom kolegi koji smatra da su mu ugružena prava i slobode – zaključio je Gajović.

Državni sekretar je nedavno rekao da je „najveći problem novinarstva u Srbiji što novinari ne čitaju zakone“ i pozvao da se svi napadi prijave državnim institucijama.

[povezaneprice]

Podsetimo, tokom poslednje četiri godine Južne vesti su u tri navrata po nekoliko meseci proveravali poreski inspektori. Uprkos tome što nikada ništa nisu našli, ovih dana su ponovo u niškom portalu čak dve inspekcije, koje temeljno “češljaju” sve papire. Sada je to dobilo i nove razmere pošto su, kako je ispričao urednik Predrag Blagojević, počeli da zastrašuju i oglašivače i saradnike najčitanijeg portala na jugu Srbije.

Kako smatra director Južnih vesti Vitomir Ognjanović, jasno je da pre svega postoji interes da se sazna ko to ovaj medij finansira “pod velom neke teorije zavere ili izdaje”. O ovom problemu izveštavali su mnogi mediji.

Tema emisije Kvaka23, koju možete pogledati na linku, bila je nova Strategija za medije.

„Nacrt nove medjske strategije uskoro na javnoj raspravi“

Iako u pisanju nove Strategije za medije nisu učestvovali predstavnici UNSMedijske koalicije (NUNS, NDNVLokal press, ANEM, AOM)kao i Asocijacije medija, državni sekretar rekao je da ona „apsolutno“ ima legitimitet.

Radnu grupu za izradu nove medijske strategije prvo je napustila predstavnicaUdruženja novinara Srbije, upravo zbog imenovanja Gajovića, kog je optužila za mizoginiju. Za njom su otišli i predstavnici Asocijacije medija, a zatim i Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, jer su, kako piše N1, rekli da je ceo proces obesmišljen.

Gde, u kom zakonu piše da oni moraju da budu članovi radne grupe? Država im je poverila posao, koji su oni prihvatili i počeli da rade, a zašto su napustili radnu grupu treba pitati njih. O onima koji su napustili radnu grupu u ovoj zemlji se nažalost više priča, nego o onima koji su ostali da rade. Znači, više ćemo da damo prostora i glorifikovaćemo one koji neće da rade, za razliku od onih koji hoće da rade. To su anomalije našeg društva, da više cenimo neradnike, nego radnike – ispričao je Gajović.

Ova Strategija za medije, kako je Gajović ispričao u intervjuu za FoNet, trenutno je u jednom od sekreterijata Vlade Srbije. Kada dobiju odobrenje da je postave na sajt, navodi Gajović, tada će početi i javna rasprava.

Inače, poslednja Medijska strategija rađena je pre nešto više od tri godine i sa njom su bili saglasni mnogi mediji, civilni sektor i međunarodne institucije. Sem brojnih zakona, ovom Strategijom je predviđeno i povlačenje države iz medija, a Gajović je sada rekao da će se država normativno i vlasnički vratiti u medije, “ukoliko to bude javni interes građana Srbije”.

1 komentar za: “Državni sekretar: „Južne vesti“ da se obrate nama zbog pritisaka

  1. Guido

    To apsolutno nije bitno. Davati takve subvencije jednoj stranoj kompaniji, u ovom slucaju, koja je bogatija od drzave Srbije, je potpuni kretenizam. Problem je sto nasa drzavaa ulaze u tudje umesto u svoje. A ovim konkretnim potezom ubija IT industriju u zemlji koja se razvila i dosla na zavidan nivo bez ikakve pomoci drzave. I sada kad“ se sve to razvilo oni bi da nam pomognu“. Daleko im lepa kuca. Samo da ne pomazu“ IT sektoru, neka nas puste da radimo. 1 0

    11. апр 2018. at 02:18

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend