02. apr 2024.

Dve osobe uhapšene zbog pretnji novinarima u Novom Sadu

Član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić saopštio je 1. aprila da su dve osobe uhapšene u Srbiji zbog pretnji predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić i novinaru i profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću.

Matić je saopštio da je 30. marta na graničnom prelazu Batrovci između Srbije i Hrvatske uhapšena osoba za kojom je bila raspisana potraga zbog pretnji Ani Lalić.

Prilikom pretresa, pronađeni su dokazi da je ista osoba pretila i Dinku Gruhonjiću, dodao je Matić.

Tužilaštvo je predložilo pritvor, ali je sud taj predlog odbio i odredio meru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, naveo je Matić.

Dodao je da je 28. marta u Novom Sadu privedena druga osoba zbog ugrožavanja bezbednosti novinarke Ane Lalić.

Gruhonjić je na meti napada desničarskih grupa i predstavnika vlasti nakon što je na internetu objavljen montiran snimak u kome navodno veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića.

Grupa muškaraca je 26. marta blokirala Filozofski fakultet u Novom Sadu tražeći da se profesoru Gruhonjić uruči otkaz.

Blokada je obustavljena 31. marta zbog ispitnog roka, a Etički odbor fakulteta bi trebalo da 2. aprila razmatra zahteve ljudi koji su blokirali fakultet.

Profesori i studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu organizovali su skupove podrške Gruhonjiću, navodeći da se protiv njega vodi kampanja i da svakodnevno dobija pretnje, uključujući i pretnje smrću.

Na hiljade pretnji posredstvom društvenih mreža, ali i na privatni telefon dobila je i Ana Lalić nakon što je 8. marta na tribini u Dubrovniku kritikovala nacionalizam u Vojvodini i nameru o izgradnji pravoslavne crkve u blizini novosadske plaže.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend