22. okt 2021.

EK brinu napadi na medije, Brnabić ih spomenula tek kad su je novinari podsetili

Bolju ocenu u odnosu na prethodnu godinu u oblasti medija, Srbija je dobila od Evropske komisije: za godinu dana, Srbija se pomerila za jedan korak - od "bez napretka" do "ograničenog napretka". Međutim, Evropu i dalje zabrinjava to što su mediji i organizacije civilnog društva pod stalnim verbalnim napadama najviših funkcionera, posebno narodnih poslanika u parlamentu.

Snimak ekrana, TV Pink

Iako iz Skupštine gotovo svakodnevno stižu napadi na civilno društvo, novinare, glumce i sve koji ne misle kao vlast, novajlija među visokim funkcionerima Aleksandar Šapić izgleda ne prati zasedanja.

„Ja nikada nisam čuo iz usta nikoga iz Srpske napredne stranke. Znate politička borba je jedno, možda se i tu pređe granica i ja uvek ukazujem na to da mora da se vodi računa kako se izražavamo i šta govorimo, jer nekada izgovorena reč može da ima daleko veće konsekvence nego što mislimo. Ja to stvarno nikada nisam čuo od članova Srpske napredne stranke“, kaže Šapić.

Šapić, izgleda nije ni čuo ni video, ali jesu građani. Ovako to zvuči:

„Televizije N1 Nova S predstavljaju jednu antidržavnu konstrukciju…Antisrpskim medijima, domaći izdajnik, strani plaćenik…Ovo je jedno apsolutno antidržavno ponašanje, postaju polako neregistrovane političke partije i njihovi politički aktivisti, mislim na novinare N1 i Nova S“.

I ovo je tek kap u moru sličnih uvreda. U periodu od marta do juna ove godine, kako piše portal Cenzolovka, etikete i uvrede na račun televizije N1 od poslanika stigle su 51 put, a Nove S 28 puta. Rečnikom poslanika za „medijsku diktaturu“ i „širenje mržnje“ pod „uticajem opozicionih struktura“ bili su optuženi i nedeljnici NIN i Vreme, list Danas i portal KRIK. Uvrede nisu promakle ni Briselu.

„Takođe bismo voleli da vidimo u Skupštini smanjenje zapaljivog jezika i napada na sve one koji izražavaju drugačija politička mišljenja“, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Premijerka je na predstavljanju Izveštaja krenula od pozitivnih stvari: da postoji SOS telefon za novinare, što je dogovorena baza napada i pretnji medijima, što je otvoren veb portal „bezbedni novinar“, kao i što su novinari bili na listi prioriteta kada je počinjala vakcinacija protiv koronavirusa. Negativnih aspekata se nije dotakla, pa su je podsetili upravo novinari.

„Moramo da uradimo još mnogo mnogo toga, jedna od tih stvari je na kraju krajeva i kako se političari uopšteno obraćaju medijima. Ne samo poslanici, već generalno političari u Srbiji. Meni je žao što zaboravljamo uvek i političare iz opozicije“, kaže Brnabić.

Zato smo ponovili pitanje i dobili ponovljen odgovor.

Brnabić: Nastavićemo da radimo na tim pitanjima…

N1: Kako?

Brnabić: Idemo dalje na pitanja, odgovorila sam na pitanje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend