22. okt 2021.

Da li će Facebook u praksi povećati zaštitu novinara/ki i aktivista/kinja

Foto: Pixabay

Nova vijest stiže iz kompanije Facebook, kojom će se aktivisti/kinje i novinari/ke smatrati „nenamjernim“ javnim osobama, što će značiti da će povećati zaštitu od uznemiravanja i zastrašivanja usmjerenih na njih, rekla je u intervjuu šefica globalne sigurnosti, Antigone Davis.

Na ovaj način Facebook bi promijenio svoj pristup u pogledu uznemiravanja koje novinari/ke i branitelji/ce ljudskih prava doživljavaju na ovoj društvenoj mreži. Kako navode iz Facebooka aktivisti/kinje i novinari/ke su zbog svog specifičnog rada prisutni u javnosti na isti način kao i javne ličnosti.

U mnogim se zemljama uznemiravanje kroz društvene medije koristi u pokušajima ušutkivanja novinara/ki i aktivista/kinja. Pristisci, uznemiravanje i nasilje koje proživljavaju aktivisti/kinje i novinari/ke na društvenim mrežama traje godinama, a borba da se zaustave ovakvi napadi često ne uspijeva, jer društvene mreže ne prepoznaju ove vrste napada kao dovoljno validne da bi ih ukinule.

Ono kako je Facebook do sad funkcionisao jeste razlikovanje javnih i privatnih osoba u zaštiti koju pruža tokom različitih rasprava na ovoj društvenoj mreži. U praksi to znači da je korisnicima/ama općenito dopušteno pozivati ​​na smrt slavnih osoba u raspravama na platformi, sve dok ne označavaju ili direktno spominju slavnu osobu. Korisnici/e ne mogu pozivati ​​na smrt privatnih osoba, ili sada novinara/ki i aktivista/kinja, kako navode prema novim pravilima Facebooka.

Kompanija isto tako navodi da se ovaj popis procjenjuje od slučaja do slučaja, pa se postavlja pitanje na koji način će to u praksi biti izvodivo. Pogotovo kada govorimo o ne engleskim govornim područjima, kao što je Zapadni Balkan.

Ranije ove godine Facebook je rekao da će ukloniti sadržaj koji slavi, hvali ili ismijava smrt Georgea Floyda, jer se smatra „nenamjernom“ javnom ličnošću.

Facebookova globalna voditeljica sigurnosti, Antigone Davis, rekla je kako kompanija također proširuje vrste napada koje ne bi dopustila javnim osobama na svojim stranicama, u sklopu napora da se smanje napadi s kojima se nesrazmjerno suočavaju žene, crnci/kinje i LGBTIQ+ zajednica.

Kako izvještava Reuters, Facebook više neće dopuštati teške i neželjene seksualne sadržaje, pogrdne seksualizirane fotografije ili crteže ili direktne negativne napade na izgled osobe, na primjer, u komentarima na profil javne osobe.

Promjene se događaju usred sve veće kritike sa kojom se kompanija odnosi prema govoru mržnje, dezinformacijama i negativnim sadržajima. Zabrinutost zbog uznemiravanja kreće se od tinejdžera/ki koji se međusobno maltretiraju na Instagramu do koordiniranog zlostavljanja novinara/ki i aktivista/kinja od strane grupa povezanih s autoritarnim vladama.

Slučaj svjedočenja bivše radnice Facebooka pred Kongresom, Frances Haugen, skrenuo je pažnju na to, kako ona tvrdi, da kompanija čini premalo kako bi riješila svoju odgovornost za širenje štetnog sadržaja, te prečesto bira profit umjesto najboljeg interesa svojih korisnika/ca.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend