27. dec 2022.

EU i ANK osudile napade na novinare na severu Kosova

Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Asocijacija novinara Kosova osudile su napad kamenicama na ekipu novinara prištinske televizije Klan Kosova u selu Zupče, u opštini Zubin Potok, kada su danas povredjene dve osobe, novinarka i vozač.

Izvor: Pixabay

„Ovaj i prethodni incidenti koji utiču na rad medija su neprihvatljivi. Mediji imaju svako pravo da izveštavaju. Njihova bezbednost ne treba da bude ugrožena“, navodi se u reagovanju Kancelarije EU na Kosovu, koja je novinarskom timu poželela brz oporavak.

Kosovska policija je ranije potvrdila da je u ponedeljak u selu Zupče u Zubinom Potoku napadnuta ekipa novinara televizije Klan Kosova, pri čemu su dva člana ekipe povredjena i pričinjena je materijalna šteta.

„Sumnja se da su napad na njih izvršila maskirana lica, koja su jakim orudjem (kamenjem) napala vozilo medija i novinare koji su bili na dužnosti“, navodi se u saopštenju Kosovske policije, koja je potvrdila da je počela istragu.

I Asocijacija novinara Kosova (ANK) je izrazila zabrinutost zbog napada na novinare na severu i sprečavanju izveštavanja u tom delu Kosova.

„ANK traži od Kfora i Euleksa da odigraju dodatnu ulogu u garantovanju fizičke bezbednosti novinara, koji su i dalje meta napada koje organizuju grupe maskiranih ljudi“, navodi se u saopštenju.

Prema izveštavanju kosovskih medija, današnji napad na ekipu Klan Kosova je šesti po redu napad na predstavnike medija na severu Kosova od postavljanja barikada.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend