27. dec 2022.

EU i ANK osudile napade na novinare na severu Kosova

Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Asocijacija novinara Kosova osudile su napad kamenicama na ekipu novinara prištinske televizije Klan Kosova u selu Zupče, u opštini Zubin Potok, kada su danas povredjene dve osobe, novinarka i vozač.

Izvor: Pixabay

„Ovaj i prethodni incidenti koji utiču na rad medija su neprihvatljivi. Mediji imaju svako pravo da izveštavaju. Njihova bezbednost ne treba da bude ugrožena“, navodi se u reagovanju Kancelarije EU na Kosovu, koja je novinarskom timu poželela brz oporavak.

Kosovska policija je ranije potvrdila da je u ponedeljak u selu Zupče u Zubinom Potoku napadnuta ekipa novinara televizije Klan Kosova, pri čemu su dva člana ekipe povredjena i pričinjena je materijalna šteta.

„Sumnja se da su napad na njih izvršila maskirana lica, koja su jakim orudjem (kamenjem) napala vozilo medija i novinare koji su bili na dužnosti“, navodi se u saopštenju Kosovske policije, koja je potvrdila da je počela istragu.

I Asocijacija novinara Kosova (ANK) je izrazila zabrinutost zbog napada na novinare na severu i sprečavanju izveštavanja u tom delu Kosova.

„ANK traži od Kfora i Euleksa da odigraju dodatnu ulogu u garantovanju fizičke bezbednosti novinara, koji su i dalje meta napada koje organizuju grupe maskiranih ljudi“, navodi se u saopštenju.

Prema izveštavanju kosovskih medija, današnji napad na ekipu Klan Kosova je šesti po redu napad na predstavnike medija na severu Kosova od postavljanja barikada.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend