27. dec 2022.

Turski sud oslobodio novinara, prvu osobu koja je pritvorena na osnovu novog zakona o dezinformacijama

Turski sud doneo je odluku da se novinar Sinan Ajgul, prva osoba pritvorena na osnovu novog zakona o dezinformacijama, pusti na slobodu, prenosi NUNS.

Unsplash

Ajgul, novinar iz turske provincije Bitlis sa pretežno kurdskom populacijom, objavio je prošle nedelje na Tviteru da je četrnaestogodišnja devojčica seksualno zlostavljana, u čemu su navodno učestvovali i turski policajci i vojnici, prenosi Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pisanje Rojtersa.

Ajgul je kasnije obrisao tvitove i izvinio se što je objavio ove neproverene informacije, ali turska policija ga je ipak uhapsila. Pušten je na slobodu posle 10 dana pritvora.

„Nadam se da nijedan od mojih kolega novinara neće naći u ovakvoj situaciji,“ izjavio je Ajgul odmah nakon izlaska iz pritvora.

Novi zakon o dezinformacijama, koji je izglasan u turskom parlamentu pre dva meseca, predviđa maksimalnu kaznu od tri godine zatvora zbog „širenja lažnih i iskrivljenih činjenica“.

Vlada tvrdi da je ovaj zakon donet da bi se javnost zaštitila od lažnih informacija, ali kritičari smatraju da ga je lako moguće zloupotrebiti protiv opozicije i političkih neistomišljenika, dodaje Rojters.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend