30. maj 2024.

Fondacija „Katarina Preradović“ zahteva brzu i oštru kaznu za napadača na novinara Vuka Cvijića

Najoštrije osuđujemo brutalan fizički i verbalni napad na predsednika naše Fondacije i uglednog, nagrađivanog novinara nedeljnika Radar Vuka Z Cvijića. Vuk je napadnut zbog svog beskompromisnog, profesionalnog rada, u sred dana, u centru Beograda, kaže se u saopštenju Fondacije „Katarina Preradović“

Ana Lalić i Vuk Cvijić (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

„Napadač na njega je Milan Lađević, direktor „Srpskog telegrafa“, jedan od najistaknutijih predstavnika prorežimskih glasila poznatih po lažnim vestima, govoru mržnje i podsticanju nasilja uz korišćenje modela dehumanizacije i demonizacije političkih protivnika ali i nezavisnih profesionalaca koji odbijaju da budu poslušnici režima ili da ćute, kakav je novinar Vuk Z Cvijić.

Ovaj napad na nezavisnog, profesionalnog novinara koji godinama otkriva veze vrha režima i kriminala monstruozan je upravo zbog činjenice da predstavlja materijalizaciju pretnji i jezika mržnje koje godinama odjavljuje „Srpski telegraf“. Pokazuje da su verbalni nasilnici prešli sa tabloidnog pozivanja na nasilje na fizički obračun u uverenju da će biti zaštićeni, verovatno i nagrađeni za nasilje. Ovo duboko uznemirava i predstavlja brutalni napad na slobodu govora, jer je upereno protiv bezbednosti svih novinara. 

Zbog svega toga pozivamo Tužilaštvo da ne fingira „rad na rasvetljavanju događaja“ kao u mnogim nerasvetljenim slučajevima, u kojima su mete do sada bili novinari koji se kritički odnose prema režimu. Zahtevamo da se brzo i efikasno predmet preda nadležnom sudu i nasilnik adekvatno kazni, kako se konačno ne bi ugasila svaka nada da je nasilje nedopustivo“, kaže se u reagovanju Fondacije „Katarina Preradović“, koja je osnovana je 2016. godine, a među osnivačima su dugogodišnji urednici i novinari uglednih beogradskih redakcija i članovi Saveta za borbu protiv korupcije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend