14. jun 2017.

Funkcioneri SNS o fotografijama nasilja: “Podrška za efikasno sklanjanje provokatora”…“jeste vi tužilac”…“država ima institucije”

Predstavnici vlasti i opozicije reagovali su na fotografije sa skupa SNS-a u danu kada je predsednik Aleksandar Vučić polagao zakletvu a na kojima se, kako piše list Danas,vidi obezbeđenje SNS-a koje fizički nasrće na novinare. Na fotografijama koje su objavili Danas i Cenzolovka vide se muškarci, krupne građe, sa kratkim frizurama i naočarima za sunce koji na grub način odvode pristalicu neformalne grupe "Protiv diktature" Marka Radosavljevića, novinarku Danasa Lidiju Valtner i fotoreportera Milutina Markovića.

Photo: E-Stock / Aleksandar Baclija

Poslanik SNS Vladimir Đukanović je preko svog twitter naloga pružio punu podršku nasilnicima koji se vide na fotografijama sa okupljanja povodom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića.

Preuzeto sa insajder.net

“ Puna podrška za momke koji su sa skupa SNS koji je bio u skladu sa zakonom prijavljen, efikasno sklonili one koji su došli da provociraju”, napisao je na twitteru poslanik Đukanović.

Predsednik poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović rekao je da je list Danas koji je objavio fotografije “poznat po istinitom i objektivnom informisanju“ a na pitanje N1 da li su na fotografijama članovi obezbeđenja njegove stranke odgovario je pitanjem: „A šta ste vi?  Tužilac? Jel ovo saslušanje?“.

„Vi me pitate za komentar nečega a oni su već dali svoj komentar tome… Danas je već otkrio te nasilnike. Šta ja tu da kažem? Znači, Danas je i sud i tužilaštvo. Šta će nam onda državne institucije kad imamo Danas?“, rekao je Martinović.

Potpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović izjavila je da nije videla fotografije ali da institucije moraju da reaguju ako je zakon prekršen.

„Nisam videla fotografije, ali ova država ima svoje institucije koje moraju da rade svoj posao i sigurna sam da će raditi“, rekla je Zorana Mihajlović novinarima u Skupštini grada Beograda.

Ona je na pitanje novinara kako se oseća kada vidi čoveka iz Srpske napredne stranke koji sa 120 kilograma vuče novinara od 50 kilograma, rekla je da „nije bitno ko koliko kilograma ima i ko se gde nalazi jer se zna šta je posao države i institucija“.

Predstavnici opozicije pozvali institucije da hitno reaguju

Pokret slobodnih građana ocenio je danas da fotografije na kojima se vidi nasilje nad novinarima i građanima tokom polaganja predsedničke zakletve Aleksandra Vučića, ukazuju da je Srpska napredna stranka spremna da se i fizički obračuna s neistomišljenicima.

„Fotografije koje su se pojavile u javnosti, a na kojima se jasno vidi da je tokom polaganja zakletve Aleksandra Vučića bilo i fizičkih napada na novinare, nedvosmisleno ukazuju da su Srpska napredna stranka i njeni batinaški odredi spremni da se i fizički obračunaju sa svima koji misle drugačije“, piše u saopštenju u kom se navodi i da se na fotografijama „jasno prepoznaju osobe iz neposrednog obezeđenja Aleksandra Vučića“.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović saopštio je da traži od nadležnih organa da pokrenu hitnu istragu i na osnovu fotografija koje su objavili pojedini mediji utvrde ko su napadači na novinare i građane na mitingu podrške Aleksandru Vučiću.

„Ne smemo da dozvolimo da se i ovaj slučaj razvlači kao Savamala i da niko nije kriv osim tamo nekih, kako reče bivši premijer, ‘kompletnih idiota’ iz vrha gradske vlasti koji su i dalje u vrhu te vlasti po njegovom odobrenju“, navodi se u saopštenju.

[povezaneprice]

On je naveo da svi odgovorni „moraju biti privedeni pravdi“ i da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ne sme više da obavlja tu funkciju, niti bilo koju visoku državnu funkciju.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije i predsednički kandidat Vuk Jeremić izjavio je da je, ako je Srbija pravna država, neophodno da javnost što pre sazna ko su osobe sa fotografija koje fizički maltretiraju novinare i građane i da je neophodno saznati po čijem nalogu su to radili.

„Ne samo da je neprihvatljivo to što predstavnicima medija na javnom mestu nije dozvoljeno da neometano rade svoj posao, već su i građani, koji su na miran i demokratski način želeli da iskažu svoj protest, brutalno sprečeni da dođu na plato ispred Skupštine Srbije“, izjavio je Jeremić za agenciju Beta.

Nova stranka (NS) saopštila je danas povodom incidenta tokom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zahteva hitnu istragu i otkrivanje počinilaca „brutalnog nasilništva“ nad predstavnicima medija.

„Fotografijama dokumentovani teror nad novinarima na dan inauguracije Aleksandra Vučića, potvrdjuje ono na šta je Nova stranka već ukazivala: da su privatni, parapolicijski SNS odredi počeli da, nad gradjanima Srbije i poslenicima javne reči, praktikuju i otvorene metode iživljavanja” piše u saopštenju.

Iz prvog tužilaštva danas su za Insajder naveli da je jutros upućen zahtev policiji za prikupljanje potrebnih obaveštenja u vezi sa postupkom koji vodi o napadima na novinare tokom mitinga koji je organizovala Srpska napredna stranka na dan polaganja zakletve Predsednika Srbije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend