14. jun 2017.

MUP i Kabinet predsednika bez komentara na fotografije

Objavljene su fotografije na kojima se vide napadači na novinare i građane koji su protestovali na dan polaganja zakletve predsednika Aleksandra Vučića. Šef poslaničke grupe SNS odbio je da odgovori da li je u pitanju stranačko obezbeđenje, MUP se nije oglašavao, a uprkos upitu N1 iz Kabineta predsednika nije bilo komentara.

Dok je u Skupštini Srbije, novoizabrani predsednik na Ustavu i vernoj kopiji Miroslavljevog jevanđelja polagao zakletvu da će čuvati jedinstvo i mir, izvan nje tog 31. maja mira nije bilo za novinare i protivnike vlasti.

Naime, nepoznata lica fizički su maltretirala novinarku lista Danas, Lidiju Valtner i učesnika protesta „Protiv diktature“ Marka Radosavljevića. Pitanje je gde su fotografije o tome bile do sada?

„Fotografije su se pojavile tek sada, zato što su se juče na jednom sajtu, koji je javno dostupan i na kome mogu da se kupe fotografije, te fotografije i pojavile. I nama je jedan čovek anonimni, mejlom skrenuo pažanju da mi možemo kontaktirati taj sajt i kupiti fotografije“, kaže Draža Petrović, urednik dnevnog lista Danas.

Ko su muškarci krupne građe, sa kratkim frizurama i naočarima za sunce? Šef poslaničke grupe SNS-a, Aleksandar Martinović na pitanje da li su u pitanju članovi stranačkog obezbeđenja, odgovara pitanjem da li je list Danas i sud i tužilaštvo:

Martinović: A to su fotografije iz lista Danas, a oni su poznati po istinitom i objektivnom informisanju.

N1: Da li je na fotografijama obezbeđenje SNS-a?

Martinović: A šta ste vi? Tužilac, šta? Jel’ ovo saslušanje? Kaže – „otkriveni nasilnici sa mitinga podrške Aleksandru Vučiću“ Znači Danas je već otkrio te nasilnike, pa šta ja tu da kažem? Znači Danas je i sud i Tužilaštvo, šta će nam onda državne institucije, kad imamo Danas.

Državna institucija koja napade osuđuje je Kancelarija Zaštitnika građana. Postupak nisu pokrenuli, jer pritužba još uvek nije stigla na njihovu adresu: „Mi ćemo razmotriri da li su stvoreni uslovi za vođenje postupka zaštitnika građana, a ukoliko jesu pokrenućemo postupak prema organima uprave“, kaže Miloš Janković, vršilac dužnosti zaštitnika građana.

U osudi napada pridružuju se i novinarska udruženja:

„Udruženju novinara je drago da su te fotografije objavljene jer sada na osnovu njih možemo da vidimo ko su te osobe koje su maltretirale fizički novinare i mi tražimo od policije da sada javno saopšti da identifikuje osobe koje su maltretirale novinare i da javno saopšti u kom svojstvu su oni bili tamo“, navodi Kristina Kovač, UNS.

Iz lista Danas dodaju da čudi što nijedna nadležna institucija do sada nije reagovala, jer ako su novinari došli do fotografija, zasigurno ih ima i policija: „Prošlo je od te inauguracije skoro 15 dana, da se ove slike nisu pojavile, to bi otišlo u zaborav, kao i Savamala“, kaže Draža Petrović.

Bez komentara tokom dana bilo je i MInistarstvo unutrašnjih poslova, a na pitanja N1 komentara nije bilo ni u kabinetu predsednika Aleksandra Vučića.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend