24. apr 2018.

Lidija Valtner danas svedoči protiv nasilnika SNS

Novinarka Danasa Lidija Valtner, koje je obezbeđenje Srpske napredne stranke brutalno napalo na mitingu ove partije, upriličenom povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pozvana je, skoro godinu dana posle incidenta, da u svojstvu svedoka da izjavu u postupku koji se vodi protiv napadača na novinare tog dana.

Napad na Lidiju Valtner i Marka Radosavljevića (foto: E-Stock / Darja Balšić)

Naime, godinu dana kasnije, Tužilaštvo još nije dalo nalog za istražne radnje, pa Lidija Valtner daje izjavu tek u fazi dokaznog postupka.

Kako piše u pozivu koji je novinarka našeg lista dobila od Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, poziva se u prostorije tog tužilaštva „radi ispitivanja u postupku koji se vodi protiv osumnjičenog Slobodana Stojkovića i drugih, zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti iz člana 138. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika“.

Podsetimo, nekoliko dana nakon što su nasilnici iz SNS napali našu novinarku, Danas je identifikovao čoveka koji se spominje u pozivu Tužilaštva upućenom Lidiji Valtner. Reč je o čoveku iz vrlo bliskom obezbeđenju Aleksandra Vučića, koji se pojavljivao na mnogim skupovima i javnom pojavljivanju predsednika Srbije.

Lidija Valtner je već 2. juna prošle godine dala izjavu pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu o napadu na nju dok je ispred Skupštine Srbije uzimala izjavu čoveka koji je udaljen sa skupa jer je imao transparent protiv vlasti. Nju su, podsetimo, aktivisti i obezbeđenje Srpske napredne stranke najpre fizički i verbalno napali, pokušavajući da joj otmu telefon dok je htela da snimi njihovo nasilje nad jednim demonstrantom, a potom su je podigli sa zemlje i odneli od platoa ispred Skupštine Srbije do Pionirskog parka.

Lidija Valtner nije jedina novinarka koja je napadnuta tog 31. maja, na dan kada je Aleksandar Vučić preuzimao funkciju predsednika Srbije. Kako nam je u nekoliko navrata nezvanično objašnjavano u Tužilaštvu, taj predmet nije bio na vrhu prioriteta, pa zato ceo postupak ovoliko dugo traje.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend