24. apr 2018.

RTV potvrdio: Marko Vidojković sporan zbog političkih komentara i „neprimerenih reči“

Neprimerene reči i elementi predizbornog programa razlozi su zbog kojih je emisija Otkopčano, u kojoj je trebalo da gostuje pisac i novinar Marko Vidojković, skinuta s programa RTV 6. februara, potvrdio je glavni i odgovorni urednik Prvog programa RTV Nenad Ćaćić. Vidojković demantuje da je izgovorio bilo šta što je neprimereno javnom servisu.

Marko Vidojković u emisiji Otkopčano, koja je zabranjena (foto: Jutjub snimak)

Nenad Ćaćić je ovo objašnjenje izneo članovima Programskog saveta RTV na sednici održanoj 14. marta, stoji u zapisniku sa te sednice koji je sinoć usvojio Programski savet, a u koji je Cenzolovka imala uvid. 

U zapisniku se navodi i da je Ćaćić članovima Programskog saveta rekao da je upravo on doneo odluku o neemitovanju ranije snimljene autorske emisije Blaža Popovića, kao i odluku o tome da umesto emisije s Vidojkovićem, u tom terminu bude emitovan intervju s jeromonahom Kirilom. 

Izvin’te, da li je neko raspoložen da objasni cenzuru?

Nakon naprasnog skidanja Popovićeve emisije, 6. februara, iz RTV niko nije želeo da pruži objašnjenje za taj potez, pa čak ni, prema saznanjima Cenzolovke, samom autoru emisije. Nedelju dana nakon skidanje emisije, članovi Programskog saveta RTV nameravali su da o tome pitaju programsku direktorku RTV Sonju Kokotović Zečević, ali se ona, zbog bolesti, nije pojavila na toj sednici. 

Predsednica Saveta Maja Petrović prenela je tada članovima Saveta objašnjenje, koje je dobila od direktorke programa, da 6. februara „nekoliko emisija RTV nije emitovano po rasporedu zbog prenosa sportskog događaja“. Taj sportski događaj, kako je pokazala naša analiza, nije mogao da utiče na emitovanje emisije Otkopčano.

Priliku da zvanično objasne neemitovanje emisije Otkopčano članovi Programskog saveta dobili su više od mesec dana nakon tog događaja – na sednici održanoj 14. marta. Na toj sednici bili su prisutni i programska direktorka i glavni i odgovorni urednik Prvog programa RTV. 

O toj temi razgovaralo se pod tačkom „razno“, i to nakon što je, čitamo zapisnik, programska direktorka iznela reagovanje na Cenzolovkin tekst „Direktorka programa RTV nije došla da Programskom savetu objasni otkazivanje emisije Otkopčano“.

VIDOJKOVIĆ: NIJE BILO NEPRIMERENIH REČI

Onako kako ga ranije nije iznenadilo skidanje emisije, Marka Vidojkovića sada ne iznenađuje ni objašnjenje koje je dao RTV. Osim što, kako naglašava u izjavi za Cenzolovku, podastrani razlozi nisu potpuno istiniti.

„Tokom razgovora s autorom emisije, Blažom Popovićem, nije bilo neprimerenih reči, odnosno nije bilo nikakvih vulgarnosti, vodio sam računa da je to ipak javni servis. Sam Popović mi je posle rekao da sam ga time prilično iznenadio, verovatno zbog toga što zna kakav inače umem da budem u javnim nastupima“, kaže Vidojković.

Priznaje, međutim, da u emisiji jeste pomenuo beogradske izbore, za koje tada bila u toku kampanja, što je, kaže, očito protumačeno kao element predizbornog programa.

„U emisiji sam, pored ostalog, iznosio svoje političke stavove, pa sam tako i rekao da su beogradski izbori prilika da građani ustanu protiv ovog režima. Tom prilikom nisam agitovao za određenu opciju, već sam agitovao protiv“, navodi sagovornik Cenzolovke.

„Sve bi se ovo moglo proveriti uvidom u emisiju, ali sam nezvanično čuo da je ona izbrisana“, dodao je Vidojković.

Autor emisije Otkopčano Blažo Popović nije bio dostupan za komentar o razlozima koje je njegova kuća navela za skidanje emisije s Vidojkovićem, pa tako nismo dobili ni priliku da ga upitamo da li je sporna epizoda arhivirana ili pak – više ne postoji.

„Priznati“ sveštenik umesto „nevaspitanog“ pisca

Zapisnik takođe potvrđuje saznanja Cenzolovke o tome da je odluka o skidanju emisije Otkopčano s programa doneta na dan emitovanja, u popodnevnim časovima. Navodeći da je to bila njegova odluka, Ćaćić je članovima Programskog saveta, međutim, ponudio zanimljivo objašnjenje o tome šta ga je konkretno navelo na iznenadnu promenu programske sheme za 6. februar. 

„Emisija je najavljena (promo spot za Otkopčano u međuvremenu je obrisan sa Jutjub kanala RTV, prim. a.), međutim, tog dana oko 15 časova primljena je vest da je preminuo priznati (!) sveštenik sa Hilandara koji je dao poslednji intervju za RTV. Saopštio je (Nenad Ćaćić, prim. a.) da je doneo odluku da se najavljena emisija ne emituje i da se u terminu emisije Otkopčano emituje repriza emisije Hilandarsko vekovanje“, piše u zapisniku sa sednice Programskog saveta održane 14. marta.

Iz zabeleženog izlaganja glavnog urednika Prvog programa RTV nije, međutim, najjasnije da li bi pomenuti intervju bio svakako emitovan tog dana, bez obzira na to ko je bio najavljen kao gost u Popovićevoj emisiji. Ipak, iz onoga što je Ćaćić naveo o emisiji s Markom Vidojkovićem prilično je jasno da je ona prosto bila osuđena na skidanje, čak i da nije bilo potresne vesti koju je Ćaćić primio oko 15 časova.

„Nakon što je pregledao najavljenu emisiju Otkopčano“, navodi se u zapisniku Ćaćićevo izlaganje, „ustanovio je da je okviru emisije bilo neprimerenih reči i sadržani elementi (oko 5 min.) predizborne kampanje, kojim emitovanjem bi prekršili zakon. Gledaoci su bili obavešteni u Vestima i putem kajrona o navedenoj promeni.“

Šta smo, dakle, ovde imali? RTV je odlučio da, umesto emisije Otkopčano, emituje intervju s jeromonahom Kirilom, koji je preminuo tog dana, budući da je upravo RTV s njim uradio poslednji intervju. A pritom je ustanovljeno da bi emitovanjem emisije s Markom Vidojkovićem bio prekršen zakon, a REM-u bi se možda dalo razloga da se naprasno probudi i reaguje i zbog „neprimerenih reči“.  Sve u svemu, za skidanje emisije, ergo, postojao je i dovoljan razlog, ali i izgovor. 

Iz zaključka koji je usvojio Programski savet vidi se da je članovima tog tela ipak sve bilo jasno u Ćaćićevom izlaganju: 

„Programski savet je dobio objašnjenje. Emisija nije emitovana jer nije bila u skladu sa standardima i dogovorenom uređivačkom politikom i nije bila pogodna za emitovanje u datom terminu.“ 

1 komentar za: “RTV potvrdio: Marko Vidojković sporan zbog političkih komentara i „neprimerenih reči“

  1. Šumadinac

    Mi živimo u zemlji u kojoj je svaki glas protiv režima, glas neprijatelja i izdajnika, gde je svaka kritička misao i izjava, izjava zluradih i zaludnih, i gde se narod polako kuva u diktaturi prerušenoj u odoru demokratije! Dobro došli u Srbistan!

    26. апр 2018. at 08:16

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend