07. feb 2018.

RTV bez obrazloženja skinula emisiju Otkopčano sa Markom Vidojkovićem

Radio-televizija Vojvodine naprasno skinula sa programa emisiju Otkopčano koju je pre toga promovisala na svom Jutjub kanalu. Marko Vidojković, koji redovno doživljava zabrane gostovanja u medijima, kaže za Cenzolovku da je više bio iznenađen pozivom da gostuje u emisiji nego njenim skidanjem.

RTV je najavila emisiju „Otkopčano“, koja je naprasno skinuta sa programa

Radio-televizija Vojvodine juče je naprasno skinula s programa autorsku emisiju Blaža Popovića „Otkopčano“, koja je trebalo da bude emitovana u svom redovnom terminu, u 21 sat.

Pokrajinski javni servis taj termin popunio je emisijom „Hilandarsko vekovanje: Smena straže“.

Prema saznanjima Cenzolovke, odluka o tome da Popovićeva ranije snimljena emisija, u kojoj je razgovarao s piscem i novinarom Markom Vidojkovićem, ne bude emitovana doneta je u toku popodneva, ali je izostalo zvanično obrazloženje autoru za odluku rukovodstva RTV-a.

Popović danas nije bio dostupan Cenzolovci za komentar, a bez odgovora su ostala i naša pitanja upućena generalnom direktoru Miodragu Koprivici te (opet jedinom) direktoru programa Sonji Kokotović Zečević.

Na naprasnost poteza RTV ukazuje promo spot za emisiju „Otkopčano“ koji je na zvaničnom Jutjub kanalu RTV postavljen 5. februara. U nezvaničnom razgovoru sa zaposlenima u RTV objašnjeno nam je da postavljanje promo spota za bilo koju emisiju pokrajinskog javnog servisa znači „da je ta emisija prošla sve uredničke nivoe i odobravanja i da je spremna za emitovanje“. Emisija s Markom Vidojkovićem, kako nam je potvrđeno, snimljena je još 30. januara.

Ipak, Popovićeva emisija nije navedena u programskoj shemi RTV za utorak, 6. februar, kako se može videti na sajtu te kuće, iako ima svoj redovni termin. Nije, međutim, poznato kada je došlo do izmene u shemi.

Pisac Marko Vidojković poznat je po svom oštrom jeziku i kritici vlasti. U Pokretu „Podrži RTV“ smatraju da je upravo Vidojkovićevo gostovanje razlog za skidanje emisije i da je reč o „nastavku cenzure na RTV“.

U izjavi za Cenzolovku Vidojković kaže da ga je od samog skidanja emisije više začudio poziv da uopšte bude gost u Popovićevoj emisiji.

„Blažo Popović me je pozvao u svoju emisiju, u kojoj smo pričali o mojoj knjizi, ali, bogami, i o politici. Mnogo me je više začudilo to što smo uopšte snimali takvu emisiju, kad sam poslednjih godina redovno cenzurisan. Kad je emisija posle, kako nezvanično čujem, jednodnevnog većanja skinuta s programa, to me je mnogo manje začudilo. Žao mi je zbog Popovića, on je do kraja bio uveren da će emisija ići, iako sam ga od početka uveravao u suprotno.“

Emisija „Otkopčano“ počela je da se emituje prošle jeseni nakon pauze od 13 godina. Pre toga, Popović je bio autor ove emisije između 1995. i 1999, a u tom periodu dva puta mu je skidana emisija s programa.

Programska shema za utorak, u kojoj je emisija „Hilandarsko vekovanje“ zamenila „Otkopčano““

2 komentara za: “RTV bez obrazloženja skinula emisiju Otkopčano sa Markom Vidojkovićem

  1. NNada Zamurović

    Oduševljena predhodnim gostom emisije OTKOPČANO – prof dr Dejanom Mihailovićem, željno sam isčekivala sledeću i sa zaprpašćenjem videla nepriličnu i, rekla bih, lošu zamenu sa In emoriam Hilandarcu i reprizom života i dela Radomira Ždrala.To je gruba prevara gledalaca! Trebalo bi da nvnari o tome ko je doneo takvu odluku i zašto, hitno obaveste javnost

    07. феб 2018. at 15:24
  2. RONIN

    Taj dan je umro otac Kirilo duhovnik manastira Hilandar. Sasvim je normalno sto je doneta odluka da se pusti emisija Hilandarsko vekovanje. Svaka cast za ovajpotez.

    08. феб 2018. at 19:36

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend