10. dec 2019.

Gajić: O pritvoru Obradoviću da se odlučuje odmah, ovo je sadizam i skandal

Zbog čega je Aleksandar Obradović i dalje u svom stanu i ne može dalje od terase? Njegov advokad Vladimir Gajić kaže - za to nema razloga, kao i da je tri puta tražio da Obradoviću bude ukinut kućni pritvor. Na poslednji zahtev tužilaštvo se izjasnilo da odluku o tome prepušta sudu.

Foto: Nova S

„Ova njegova odluka da se izjasni i ostavi sudu na ocenu je defakto odustajanje od njegovog predloga da se Aleksandar Obradović i dalje nalazi u pritvoru“, kaže Gajić.

Kada se tužilaštvo izjasni, objašnjava Gajić, sud mora odmah da reaguje. Advokat Obradovića danas u sudu kako kaže nije zatekao sudiju Darinku Šćepanović.

„Dobio sam obaveštenje od njene zapisničarke da je ona bolesna, da ima virus i da će odlučivati tek u sredu. To je jedan čist sadizam, dakle ovde nema nikakve dileme u duhu je Zakonika o krivičnom postupku o pritvoru mora da se odlučuje odmah. On se sada nalazi i nezakonitom pritvoru i to je jedan skandal“, ističe Gajić.

U međuvremenu Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da Branko Stefanović otac ministra policije nije zaposlen u firmi GIM kao i da nije bio angažovan u tom preduzeću na bilo koji način.

U postupku provere Agencija je pribavila informacije iz firme GIM, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Registra pravnih lica koja se bave prometom oružja, delova za oružje i municije, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i Agencije za privredne registre.

Novinari: Mnogi posluju bez ugovora, veza Stefanovića i GIM-a nesporna

Novinari sa kojima Aleksandar Obradović kominicira od početka kažu da je ovakva odluka Agencije očekivana, kao i da niko nije trvrdio osim predsednika Vučića da je Branko Stefanović zaposlen u GIM-u.

„BIRN je pokazao da je on povezan sa kompanijom koja je upletena u aferu Krušik, nesporno je to pokazano, ovo što je rekla Agencija kaže da nikakve veze sa njima nema formalno, znači nije bio na njihovom platnom spisku. Ja bih se setio jednog slučaja koji smo imali kada je javnost pokušavala da sazna kakav odnos ima Toni Bler sa Vladom kada nam je rečeno da on nema nikakav odnos, da nema nikakvog ugovora, a da je radio nešto i pomagao Vladi Srbije“, navodi Slobodan Georgiev iz BIRN-a.

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić, koji je prvi objavio da je Aleksandar Obradović u pritvoru, kaže da postoje nesporne činjenice koje povezuju GIM i oca ministra Stefanovića.

„Mi imamo da je otac ministra policije zastupnik u kompaniji koja je doživela jedan od najbržih rasta u Srbiji, tri hiljade i 150 puta je ta kompanija porasla od vremena kada je otac ministra počeo da ih zastupa. Ta kompanija GIM je dobijala „dampin“ cene iz Krušika, cene za mine, čak nekada cene koje su niže od cene za koje je Krušik proizvodio te iste mine“, ističe Cvijić.

Podsećamo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvo rekao da ne zna šta je Branko Stefanović u firmi GIM zatim je izjavio da je samo zaposlen, a posle toga da nije krivično delo biti nečiji pravni savetnik i da ne vidi problem sa prodajom oružja iz Krušika


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend